Als je weleens naar de Chinees gaat – afhalen of ter plekke eten – en je bent dol op tjap tjoy lees dan vooral even verder. De supermarkt die op de kleintjes let, verkoopt tjap tjoy verspakketten. Handig, want je hebt in één klap alles in huis wat je nodig hebt. Nou ja, bijna alles.
Maar is het wel zo makkelijk, lekker en goedkoop? Of kun je het beter helemaal zelf maken?
Mijn dochter had een verspakket voor tjap tjoy ‘over’ en dat kreeg ik mee. Het enige wat ik nog moest toevoegen was rijst en eventueel tofu of kipstuckjes. Lekker makkelijk dus voor op de camping.
Wat is tjap tjoy eigenlijk
Tjap tjoy is een Kantonees gerecht en betekent niets meer dan ‘gemengde groenten’. Bij de Chinees vind je voornamelijk prei, wortel, paksoi, peulen en taugé in de tjap tjoy.
Traditionele tjap tjoy bevat geen vlees, kip of garnalen. Dit wordt als aparte toevoeging aangeboden.
Inhoud van het verspakket
- 2 roma tomaten
- 1 niet zo grote winterwortel
- 1 ui
- 1 dikke teen knoflook
- 1 erg stukje gember – voldoende, maar ik zou wat meer gebruiken
- 1 groene paprika
- 1 heel erg kleine rode paprika
- 1 limoen
- 100 gram peulen
- 1 zakje kruidenpasta
In totaal heb je 770 gram aan groenten en kruidenpasta. Het verspakket kost € 4,99 en zou – volgens de beschrijving – voldoende moeten zijn voor 4 personen. Besluit je een etentje te organiseren voor vrienden neem dan maar 2 pakketten, want vier personen kunnen hier echt niet van eten. Tenzij je vooraf hapjes hebt etc., maar ik eet nogal wat groenten dus dan kom je tekort.
Goedkoop of niet?
Als ik de ingrediënten in de oorspronkelijke verpakking/gewichten zou kopen bij dezelfde Albert Heijn dan ben ik € 12,28 kwijt. Daarvoor heb ik dan 750 gram roma tomaten, 1 kilo winterwortel, 2 kilo uien, 2 bollen knoflook, 150 gram gember, 3 paprika’s, 1 limoen en 250 gram peulen. Daarmee ben je uiteindelijk dus goedkoper uit.
In alle gevallen moet je zelf alles nog snijden, dus qua gemak maakt het niet uit of je losse ingrediënten haalt of het verspakket gebruikt.
Hoe smaakt de tjap tjoy
Het grootste voordeel van het verspakket is natuurlijk de kruidenpasta waarmee je dat ’tjap tjoy sausje’ maakt. Beetje water erbij en klaar ben je. Bij de Chinees heb ik nog nooit tjap tjoy gegeten, dus ik kan niet beoordelen of dit in de buurt komt van the real deal, maar ik kan je wel verzekeren dat het erg lekker is!
Zo lekker zelfs dat ik het nog een keer ga maken, maar dan zonder het verspakket [update: zelf maken met wat extra’s is heel veel lekkerder].
Het voordeel daarvan is namelijk dat je kunt variëren met de ingrediënten. Zo komt je makkelijk van je restjes groenten af, wat weer goed is tegen voedselverspilling.
Zelf toevoegen
Je moet zelf even rijst en vlees of vleesopvolgers toevoegen. Ik besloot er kipstuckjes aan toe te voegen. Mijn man kreeg zilvervliesrijst en ik nam basmati rijst. Volgende keer eens proberen om Chinese bami erbij te maken. Ik besloot ook om er taugé aan toe te voegen, maar bedacht me te laat dat het ook lekker zou zijn om er wat gehakte cashewnoten of geroosterde sesamzaadjes over te strooien. Ook voor de volgende keer dus.
Aan de slag
Stap 1
Maak alle groenten schoon. Snijd de paprika’s in de lengte in smalle reepjes. Snijd de winterwortel in de lengte doormidden en snijd vervolgens in dunne plakjes. Verwijder de puntjes en eventuele draden van de peulen en snijd ze vervolgens diagonaal doormidden. Snijd de tomaten in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Schil de gember en rasp of hak in kleine stukjes. Pers de limoen. Ik voegde er nog taugé aan toe en maakte deze schoon.
Stap 2
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Stap 3
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan en bak hierin de kipstuckjes rondom bruin op hoge temperatuur. Dit zal zo’n 3 a 4 minuten in beslag nemen.
Stap 4
Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak dat nog een minuut of 3 mee op hoog vuur.
Stap 5
Voeg paprika, winterwortel, peulen en taugé e toe en roerbak nog 3 minuten op hoog vuur.
Stap 6
Voeg de blokjes tomaat, kruidenpasta en 75 ml water toe en laat dit 2 tot 4 minuten afgedekt op laag vuur stoven.
Stap 7
Voeg naar smaak limoensap, peper en zout toe en serveer met de rijst.