Denk je aan kolen, dan denk je aan winterkost. Toch zijn ze dankzij de teelt van verschillende rassen het hele jaar door verkrijgbaar. Je kunt de kolen – vers of bewaard – elke dag van het jaar eten.
Beschikbaar van juli tot en met maart
Kenmerken
Rodekool is een sluitkool. Dat wil zeggen dat ze met hun bladeren een gesloten krop of kool vormen zoals rode- en wittekool, spitskool en savooikool. Sluitkolen behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net als bloemkool en broccoli.
Alle sluitkolen hebben een breed en diep wortelstelsel, een korte, dikke stengel (de harde kern) en daarbovenop de kool, die eigenlijk de verdikte eindknop is. Alleen de onderste bladeren, die het eerst tevoorschijn komen, ontvouwen zich helemaal. De volgende bladeren blijven dicht bij elkaar zitten en zo wordt de kool gevormd.
De bladeren van de krop zijn dikker en vleziger en bevatten meer water dan het omblad. Bovenop het blad ligt een waslaag, wat ten dele de bewaarbaarheid van de groente verklaart. De kleur van rodekool wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan.
Vezels, vitaminen, mineralen
Rodekool is rijk aan vezels, calcium en ijzer. Daarnaast bevat hij ook vitamine A, B en C.
Rodekool kopen
Ga je een rodekool kopen, let er dan op dat de kool gesloten is. De kleur kan variëren, maar heeft een min of meer dieppaarse glanzende kleur. Het mag in geen geval bruine vlekken bevatten. De kool moet stevig aanvoelen.
Rodekool is ongesneden of gesneden, in pot en diepgevroren verkrijgbaar in alle supermarkten.
Rodekool kweken
Rodekool kun je op bijna elke goed gedraineerde grondsoort kweken. Zorg er wel voor dat je de grond goed bemest van te voren met organische mest. Per vierkante meter kun je 1 tot 2 kolen planten in de volle grond.
Wil je meer weten over hoe je je eigen rodekool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Keukenplanten
Hoe te bewaren?
Zelf gekweekt in de moestuin
Kolen moet je voor de vorst binnenhalen. Ook al zie je niets aan een kool die bevroren is geweest, wanneer je de kool opensnijdt, vertelt de stank en bruine kleur je wel anders.
Je kunt kolen in de moestuin bewaren door ze in te kuilen. Dat is een methode die vroeger veel gebruikt werd, maar door de komst van de diepvriezer niet meer zo veel wordt gebruikt. Inkuilen gebeurt meestal rond eind oktober, begin november. Het kan zowel in de volle grond als in de kelder of op een andere koele vochtige plaats. De werkwijze is behoorlijk verschillend.
Hele kool
Een hele – dus niet aangesneden – kool kun je tot twee maanden bewaren in een koele, donkere, luchtige ruimte. Bijvoorbeeld in een kelder of niet verwarmde garage.
Aangesneden kool
Zodra de kool is aangesneden, holt de houdbaarheid achteruit. Gebruik hem dan liefst zo snel mogelijk. Alhoewel in plastic folie gewikkeld en in de koelkast kun je hem nog een paar dagen goed houden.
Rodekool kun je ook in stukken snijden en blancheren om vervolgens in de diepvries te bewaren.
In de keuken
Wie kent niet de overheerlijke combinatie van rodekool met appeltjes? Traditioneel wordt dat gestoofd met laurier of tijm, kruidnagel of kaneel en stukjes appel. Rodekool wordt zachter door toevoeging van een scheutje azijn.
Om met een rodekool aan de slag te kunnen gaan verwijder je de buitenste bladeren en snijd je de kool in vieren. Verwijder de harde stronk. Rasp of schaaf de vier delen met de hand of gebruik een keukenmachine. Dit laatste gaat wel supersnel als je bijvoorbeeld een flinke voorraad wil maken.
Nog meer ideeën om rodekool te gebruiken:
- In een roerbakgerecht met fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tutti frutti of ananas en rozijnen.
- Geraspt in een salade.
- In rauwkost.
- In een stamppot.
- Gekookt in combinatie met (gekookte) kastanjes.
Wat weegt een rodekool
Gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram
Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Per stuk
Onbewerkte, hele rodekool: 1000 tot 1500 gram
Schoongemaakt: 850 tot 1275 gram
Reken ongeveer 300 gram rauwe rodekool per persoon om aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid te komen. Maar beter eet je wat meer 🙂