Ook al had ik me voorgenomen geen kookboeken meer te kopen ben ik toch weer gezwicht. En wel voor het kookboek met de titel Receptloos. En dat is precies wat het is: een receptloos kookboek!
Inleiding
Via Instagram zag ik een gesponsord bericht voorkomen over het kookboek van Marlies Kooiman. In eerste instantie las ik steeds respectloos. Ik vond dat zo vreemd voor een kookboek dat ik besloot te klikken. Hadden ze me toch te pakken met die clickbait!
Ik was gelijk enthousiast, al was het alleen maar omdat ik eigenlijk op die manier kook. Inspiratie opdoen, eigenwijs de ingrediënten aanpassen naar eigen smaak en dan genieten. Of niet, want ook dat komt voor natuurlijk.
Marlies wil met die kookboek – wat eerder een lesboek is – iedereen receptloos leren koken.
Kruiden en specerijen
Marlies begint bij het begin: de kruiden/specerijenkast en de voorraadkast. Wanneer je die slim inricht kun je altijd een heerlijke maaltijd bereiden. Ze geeft tips welke ingrediënten je op voorraad zou moeten hebben (pasta’s, rijst, bloem etc.) en met welke kruiden je de lekkerste gerechten kunt maken.
Om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden in de kast verkoopt ze ook etiketten. Het gaat om een set van 48 stickers: 24 voor de voorraadkast en 24 voor kruidenpotjes. Die kruidenpotjes verkoopt ze overigens ook. En ze zijn geweldig leuk!
Op de stickers staat naast de ingrediëntnaam ook voor welke keuken deze geschikt is en hoeveel je er van zou kunnen gebruiken. Dit laatste wordt aangegeven met lepeltjes: met 1 lepeltje moet je spaarzaam gebruiken en 3 lepeltjes kun je meer van gebruiken. Logisch. De stickers zijn er overigens in drie varianten: zwierig, vrolijk en helder. Helder vond ik te zakelijk, zwierig leek me in het duister wat lastiger te lezen dus ik koos voor vrolijk!
De inhoud van het boek
Het boek is opgesplitst in twee delen. In deel 1 (het voorwerk) legt Marlies haar smaaktheorie uit en vertelt ze over wereldkeukens en de slimme voorraadkast. In deel 2 (het echte werk) vind je de receptloze gerechten. Alles wordt – op een zeer prettige manier – eindeloos herhaald en uitgelegd. De 24 basiskruiden/- specerijen worden uitvoerig besproken.
Smaaktheorie
Deze les behelst de algemeen geldende theorie over hoe we smaak beleven en beoordelen. En hoe we de smaken kunnen aanpassen en beïnvloeden door kleine aanpassingen.
Wereldkeukens
De Hollandse pot maak je met kruiden en specerijen uit de thuiskeuken. Voor de rest heeft Marlies alles grofweg opgedeeld in 7 wereldkeukens, waaronder dus onze eigen thuiskeuken. Ze geeft al aan dat dit natuurlijk niet alle wereldkeukens zijn. Ook zegt ze zelf al dat niet alles authentiek is, maar wel erg smakelijk. En dat is natuurlijk de bedoeling.
Slimme voorraadkast
Hierboven verklapte ik al dat de slimme voorraadkast bestaat uit bepaalde producten die je eigenlijk altijd op voorraad zou moeten hebben. Op die manier ben je altijd in staat om een lekker gerecht op tafel te zetten.
Het echte werk
In het echte werk vind je receptloze gerechten die het vaakst op tafel staan. Marlies heeft die gerechten gesorteerd en in zestien typen opgedeeld: eenpansgerechten zoals soep, pasta, risotto, stoofpotjes, ovenschotels, curry, boemboe en wokgerechten en combigerechten zoals salades, pokébowls, rijst-groente-vis, stamppotten, agv’tjes, van de bakplaat, wraps en pizza’s. Voor elk wat wils dus.
Conclusie
Wat mij betreft zou dit boek ‘verplichte kost’ moeten worden. Kinderen die het huis uitgaan? Neefje of nichtje dat op zichzelf gaat wonen? Geef dit kooklesboek cadeau!
Wil je meer weten over kruiden, hoe ze te combineren en het opbouwen van smaak? Wil je met (meer) zelfvertrouwen uit de losse pols leren koken zonder recepten nauwkeurig op te volgen? Wil je af van pakjes en zakjes? Dan is dit hét boek voor jou!
Kun je al koken en denk je ‘wat moet ik ermee?’ Guess again! Ook voor jou is dit boek geweldig.
Ik ben echt enthousiast. Sterker nog: ik heb heel veel kookboeken die allemaal nog redelijk nieuw staan te wezen en waarvan ik niet eens alle recepten heb gelezen, laat staan geprobeerd. Dit boek heb ik in twee dagen helemaal uit gelezen.
Wil je meer zien? Bekijken dan het inkijkexemplaar
Bestellen?
Helaas is het boek niet te bestellen bij Bol.com, maar wel direct bij Marlies.