In Duitsland had ik al vaker ‘veganische Maultaschen’ gezien in het koelvak. Ze waren gevuld met groenten en leken op ravioli, maar dan een stuk groter dan de ravioli die je normaal gesproken in Nederlandse supermarkten vindt. Toen we er laatst weer waren, besloot ik eindelijk een paar pakjes mee te nemen. Maar wat zou ik ermee maken?
Uiteindelijk koos ik ervoor om ze half te bakken en half te stoven, en te serveren met een kruidige tomatensaus en geroosterde ciabatta.
Wist je dat?
Maultaschen, oorspronkelijk afkomstig uit de Duitse regio Zwaben, worden vaak “de Duitse ravioli” genoemd. De traditionele versie is gevuld met vlees, maar deze plantaardige variant is een heerlijk alternatief voor wie vegan eet of gewoon wat lichters zoekt. In 2009 werden Maultaschen door de Europese Unie als regionale specialiteit erkend.
Tips en Variaties
In de groentelade vond ik nog wat spinazie -een flinke handvol- en een half zakje peterselie. Beiden moesten op, dus ik verwerkte dit in de tomatensaus. Maar probeer de tomatensaus ook eens met andere groenten zoals courgette of paprika, of voeg voor een pittige twist een snufje chilivlokken toe.
Naast ciabatta is het ook lekker om een frisse groene salade met een eenvoudige vinaigrette erbij te serveren. Dit zorgt voor een mooi contrast met de rijke smaken van de kruide tomatensaus en Maultaschen.
Zwabische Maultaschen met kruidige tomatensaus en ciabatta
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de uien en knoflook tot ze zachter zijn, ongeveer 4 minuten.
-
Voeg het paprikapoeder toe en bak dit 1 minuut mee voordat je de passata erbij giet.
-
Roer de peterselie en spinazie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
-
Kook of bak de ravioli volgens de instructies op de verpakking.
-
Serveer de ravioli op de tomatensaus en geef er versgebakken ciabatta bij. Bestrooi eventueel met plantaardige Parmezaanse kaas of maak zelf je eigen Parmebaas.