Niet iedereen is fan van zuurkool, zeker kinderen niet. Maar deze ovenschotel met zuurkool en spekreepjes is echt een aanrader. Het is het perfecte gerecht om tijdens een winterse dag na een schaatstocht of wandeling in de sneeuw te verorberen!
Ook al zijn wij nog maar met zijn tweeën thuis, ik vind het toch altijd lekker om een schotel te maken voor vier personen. Niet in de laatste plaats omdat de ovenschotel de dag erna nóg lekkerder is! De smaken zijn dan echt goed in de zuurkool en aardappel getrokken.
In onderstaand recept gebruikte ik een pakje zuurkool uit de supermarkt. Gewoonweg omdat ik NU trek had in een ovenschotel met zuurkool, maar geen voorraad meer had. Eigenlijk hoog tijd dus om weer eens zelf zuurkool te maken. Wist je trouwens dat zuurkool van rodekool ook heel erg lekker is? In dit artikel lees je meer over het bewaren, telen en bereiden van rodekool.
Soms kan ik het niet laten en schaf ik toch weer vleesvervangers aan. Zo vind ik rulstukjes (plantaardig gerulde gehakt) altijd erg veelzijdig en ook zeer smakelijk. Om te proberen hadden we spekreepjes gekocht, maar dat vind ik minder lekker en eerlijk gezegd ook niet zo nodig. Maar ja, het was er nu eenmaal dus besloot ik dat in deze ovenschotel met zuurkool te verwerken.
Ben jij (ook) niet zo’n fan van al die vervangende zaken, dan zou je de spekreepjes en rulstukjes achterwege kunnen laten en het vervangen door bijvoorbeeld bruine linzen. Prak ze een beetje grof met een vork en breng ze op smaak in lijn met de garam masala. Dit zal net zo lekker, zo niet lekkerder, zijn denk ik!
Naarmate ik ouder word heb ik steeds vaker zin in stamppotten en ‘écht’ winterse kost tijdens kouden dagen. Ook al ben ik niet vies van een salade in de winter of boerenkool in de zomer, het is toch net even anders buiten het seizoen. Ik geef je hier graag nog wat lekkere stamppot recepten en een ander favoriet winters gerecht.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
Laat de zuurkool een beetje uitlekken en leg dit op de bodem van een ovenschaal. Verdeel de garam massala en rozijnen over de zuurkool.
Bak ondertussen de rulstukjes en spekjes ongeveer tien minuten en breng eventueel op smaak met wat sojasaus. Verdeel daarna over de zuurkoolschotel.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en doe ze terug in de pan. Giet de melk erbij, eventueel ook de boter, en stamp fijn met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de aardappelpuree met een vork over de zuurkoolschotel. Op deze manier kun je ribbeltjes of een leuk patroon in je zuurkoolschotel aanbrengen.
Verdeel er nu eventueel wat geraspte kaas over. Zet de zuurkoolschotel in de oven tot er een mooi goudbruin korstje op komt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.