Een banketstaaf – wie kent ‘m niet tijdens de Sinterklaastijd? Deze smakelijke lekkernij, ook wel bekend als boterletter of amandelletter, heeft bladerdeeg en een rijke spijs als basis. Je ziet ze vaak in de vorm van letters zoals de O of de S. Ik maakte een I - ofwel de gewone staaf 😂
Het maken van banketletters is een oude traditie, die zelfs terug te vinden is in klassieke literatuur. Het sinterklaaslied O, kom er eens kijken maakt er ook vrolijk melding van, met het stukje: “een le-etter va-an banke-et.” Zo’n banketletter hoort dus helemaal bij het Sinterklaasfeest!
De klassieke banketstaaf is gevuld met amandelspijs en omhuld door knapperig bladerdeeg dat alleen met roomboter is bereid, wat hem die authentieke smaak geeft. Er zijn echter ook varianten met banketbakkersspijs, waarin vaak witte bonen of abrikozenpitten verwerkt worden. Wil je controleren of jouw amandelspijs ‘puur’ is? Een ouderwetse truc is om een druppel jodium toe te voegen aan de spijs – blijft de kleur bruin, dan zit je goed!
Het zelf maken van een banketstaaf geeft niet alleen veel voldoening, maar vult je huis ook met die heerlijke geur van vers bladerdeeg. Een zelfgebakken banketstaaf voegt iets speciaals toe aan het Sinterklaasfeest, dus laat de voorpret beginnen en bak er zelf één!
Oven voorverwarmen en bladerdeeg voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) en leg het bladerdeeg uit op een vel bakpapier.
Amandelspijs soepel maken: Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe aan het amandelspijs en kneed het tot een soepele, langwerpige rol die ongeveer net zo lang is als de breedte van het bladerdeeg.
Vouwen en vormen: Leg de rol amandelspijs aan de rand van het bladerdeeg en rol het op, snijd het overige bladerdeeg weg en gebruik dat ergens anders voor. Plaats de rol met de naad naar beneden op het bakpapier. Je kunt de rol nu vormen zoals je wilt – een S-vorm is altijd feestelijk!
Garneren en bestrijken: Leg de garneeramandelen bovenop de rol voor een mooie afwerking. Meng daarna de plantaardige melk met de maple syrup en bestrijk hiermee de boven- en zijkanten van de banketletter.
Bakken: Bak je banketletter in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, totdat hij goudbruin en knapperig is.
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.