Zoals met veel dingen ben ik vinaigrette pas laat in mijn leven gaan waarderen. Het fijne van een zelfgemaakte vinaigrette is dan ook dat je de smaken kunt aanpassen naar jouw wens. Salades – waar ik gek op ben – worden nog smakelijker met een goede vinaigrette of dressing.
Deze simpele vinaigrette maakt van iedere salade een mmmmmm-salade,
Als je trouwens eenmaal de smaak te pakken hebt van het zelf maken, dan wil je steeds meer zelf maken. En heb je toch dan toch eens een dressing of vinaigrette in de supermarkt gekocht (want tijdgebrek) dan heb je al gauw spijt. Er gaat gewoon niets boven zelfgemaakte voeding. En of dat nu gaat om soep, saus, dressing of salades: met liefde en smaken waar je van houdt wordt alles beter.
Iedere vinaigrette is een dressing, maar niet iedere dressing is een vinaigrette.
Het verschil tussen een vinaigrette en een dressing zit hem in de ingrediënten. Vinaigrette komt af van vinaigre, wat Frans is voor azijn. Vinaigrette wordt dan ook gemaakt op basis van olie en azijn. Dressing daarentegen moet gebonden zijn, voor het binden wordt een eidooier, mayonaise of yoghurt toegevoegd.
Vinaigrette is een klassieke dressing voor over de salade. Je maakt het door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens breng je het op smaak met peper en zeezout. Je kunt heerlijk variëren door toevoeging van bijvoorbeeld verse tuinkruiden, knoflook, mosterd of ahornsiroop. Bij gebrek aan verse tuinkruiden zijn gedroogde een goede vervanging, alhoewel er natuurlijk niets gaat boven verse tuinkruiden.
Voeg alle ingrediënten toe aan een schaaltje en roer tot alles goed is gemengd. Gebruik hiervoor een vorkje of een mini garde. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
De vinaigrette is direct klaar voor gebruik.
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.