Uttapam is een populaire Zuid-Indiase dosa-variant, gemaakt met semolina (rava) en belegd met kleurrijke groenten. Het is een ideaal ontbijt dat je in een handomdraai op tafel zet, zonder dat je het beslag hoeft te fermenteren of malen. Serveer het met een (pittige) chutney en tomatensaus voor extra smaak, maar ook zonder bijgerechten is het heerlijk.
Uttapam is een traditionele Zuid-Indiase ontbijtklassieker, meestal gemaakt van gefermenteerd dosa- of idli-beslag. Maar er zijn ook snelle versies, zoals deze rava uttapam, waarbij je die hele fermentatie- en maalstap overslaat. Het beslag wordt simpelweg gemaakt door semolina te mengen met yoghurt, -eventueel specerijen- en zout.
Tips en variaties
- Je kunt zowel fijne als grove semolina (griesmeel) gebruiken, de textuur verschilt dan uiteraard wel iets van elkaar.
- Experimenteer met de toppings! Fijngehakte ui, paprika, wortel en tomaat doen het altijd goed, maar je kunt ook andere groenten toevoegen. Snijd ze wel fijn, zodat ze goed in het beslag blijven plakken.
- Ik heb kleine uttapams gemaakt, maar je kunt ze ook groter maken – net wat je makkelijker vindt.
Uttapam – Indiase pannenkoek met groenten
Rava uttapam is een snel en makkelijk hartig pannenkoekje van griesmeel en yoghurt, belegd met groenten. Geen fermentatie nodig, gewoon mengen, bakken en klaar! Ideaal als voedzaam ontbijt of snelle lunch, heerlijk met chutney of gewoon zo.
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor de toppings:
Zo maak je het
-
Meng in een grote kom de rava, yoghurt en zout.
-
Voeg het water toe en roer goed door tot een egaal beslag. Laat 20 minuten rusten, zodat de rava het vocht kan opnemen. Controleer daarna de dikte en voeg indien nodig een beetje extra water toe.
-
Meng in een aparte kom alle ingrediënten voor de topping. Zorg dat alles goed wordt verdeeld.
-
Verhit een pan op middelhoog vuur en schep een juslepel beslag in de pan. Ik kan er drie tegelijk in de pan krijgen.
-
Verdeel een eetlepel met de groentemix over de bovenkant en druk zachtjes aan.
-
Druppel een beetje olie rond de uttapam, dek af met een deksel en bak 1-2 minuten tot de onderkant goudbruin is.
-
Draai om en bak de andere kant goudbruin en knapperig.
-
Serveer warm met tomatensaus en een friszure chutney.