Uttapam – Indiase pannenkoek met groenten

Uttapam – Indiase pannenkoek met groenten

Porties: 9 Totale tijd: 40 minuten Ervaring: Gemiddeld

Uttapam is een populaire Zuid-Indiase dosa-variant, gemaakt met semolina (rava) en belegd met kleurrijke groenten. Het is een ideaal ontbijt dat je in een handomdraai op tafel zet, zonder dat je het beslag hoeft te fermenteren of malen. Serveer het met een (pittige) chutney en tomatensaus voor extra smaak, maar ook zonder bijgerechten is het heerlijk.

Uttapam is een traditionele Zuid-Indiase ontbijtklassieker, meestal gemaakt van gefermenteerd dosa- of idli-beslag. Maar er zijn ook snelle versies, zoals deze rava uttapam, waarbij je die hele fermentatie- en maalstap overslaat. Het beslag wordt simpelweg gemaakt door semolina te mengen met yoghurt, -eventueel specerijen- en zout.

Tips en variaties

  • Je kunt zowel fijne als grove semolina (griesmeel) gebruiken, de textuur verschilt dan uiteraard wel iets van elkaar.
  • Experimenteer met de toppings! Fijngehakte ui, paprika, wortel en tomaat doen het altijd goed, maar je kunt ook andere groenten toevoegen. Snijd ze wel fijn, zodat ze goed in het beslag blijven plakken.
  • Ik heb kleine uttapams gemaakt, maar je kunt ze ook groter maken – net wat je makkelijker vindt.

Uttapam – Indiase pannenkoek met groenten

Rava uttapam is een snel en makkelijk hartig pannenkoekje van griesmeel en yoghurt, belegd met groenten. Geen fermentatie nodig, gewoon mengen, bakken en klaar! Ideaal als voedzaam ontbijt of snelle lunch, heerlijk met chutney of gewoon zo.

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 15 minuten Overig 20 minuten Totale tijd 40 minuten Ervaring: Gemiddeld Porties: 9 Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Voor het beslag:

Voor de toppings:

Zo maak je het

  1. Meng in een grote kom de rava, yoghurt en zout.
  2. Voeg het water toe en roer goed door tot een egaal beslag. Laat 20 minuten rusten, zodat de rava het vocht kan opnemen. Controleer daarna de dikte en voeg indien nodig een beetje extra water toe.
  3. Meng in een aparte kom alle ingrediënten voor de topping. Zorg dat alles goed wordt verdeeld.
  4. Verhit een pan op middelhoog vuur en schep een juslepel beslag in de pan. Ik kan er drie tegelijk in de pan krijgen.
  5. Verdeel een eetlepel met de groentemix over de bovenkant en druk zachtjes aan.

  6. Druppel een beetje olie rond de uttapam, dek af met een deksel en bak 1-2 minuten tot de onderkant goudbruin is.
  7. Draai om en bak de andere kant goudbruin en knapperig.
  8. Serveer warm met tomatensaus en een friszure chutney.
Tags

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Hoe weet ik of mijn beslag de juiste dikte heeft?

Het beslag moet iets dikker zijn dan pannenkoekenbeslag, maar nog steeds schenkbaar. Na het rusten neemt de rava vocht op, dus voeg indien nodig extra water toe om de juiste consistentie te krijgen.

Kan ik ook andere groenten gebruikten?

Je kunt variëren met fijngesneden spinazie, maïs, paprika, biet of zelfs geraspte courgette. Zorg er wel voor dat de groenten klein gesneden zijn, zodat ze goed in het beslag blijven plakken.

Kan ik het beslag vooraf maken?

Ja, je kunt het beslag tot 6 uur van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Roer het voor gebruik even goed door en voeg indien nodig een beetje water toe om de dikte aan te passen.

Hoe bewaar ik overgebleven uttapams?

Ze zijn het lekkerst vers, maar blijven 1-2 dagen goed. Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast en verwarm ze kort in een pan of oven om ze weer knapperig te maken.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *