Print opties:

Tomatensoep met tortellini

Tomatensoep met tortellini

Via Instagram kwam ik een recept tegen voor romige tomatensoep met tortellini, en het zag er zo heerlijk uit dat ik het meteen heb opgeslagen om later te maken. Helaas, toen ik het recept wilde terugzoeken, kon ik het nergens meer vinden! Blijkbaar ben ik niet zo handig met social media, want ik wist ook niet meer wie het had gepost. Wat een gedoe, toch?

Maar goed, in plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot ik om zelf aan de slag te gaan. De basis voor tomatensoep had ik al in huis en de tortellini lag nog in de kast te wachten. Dus waarom niet gewoon zelf wat improviseren? Met een beetje creativiteit en lef is er vaak meer mogelijk dan je denkt!

Variëren naar eigen smaak

Het leuke aan dit recept is dat je veel kunt variëren. Wil je een pittige soep? Voeg dan wat extra harissa toe of vervang het door een andere pittige smaakmaker. Als je geen tortellini in huis hebt, kun je ook een andere pasta gebruiken. Het resultaat blijft even lekker en je kunt het helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Snelle maaltijd

En wat ik zo fijn vind aan dit soort recepten, is dat je niet uren in de keuken hoeft te staan. Binnen een half uur staat er een heerlijke, huisgemaakte soep op tafel waar iedereen van kan genieten. Perfect voor die dagen waarop je iets makkelijks wilt, maar toch iets dat smaakt alsof je er veel moeite voor hebt gedaan!

Tomaten in de hoofdrol

Tomaten zijn echte smaakmakers in de keuken en mogen niet ontbreken in dit heerlijke soeprecept. Wist je dat tomaten technisch gezien vruchten zijn? Ze worden echter meestal als groente gebruikt. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Tomaten zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en lycopeen, dat goed is voor je hart en helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Wat ze ook zo veelzijdig maakt, is dat ze zowel rauw als gekookt heerlijk zijn. Bij koken komen hun zoete, volle smaken extra goed naar voren. In deze soep vormen tomaten de perfecte basis voor een warme, romige maaltijd. Dus of je nu kiest voor vleestomaten, trostomaten of cherrytomaten – elke soort geeft weer net een andere smaakbeleving!

De Nederlandse tomaat

In Nederland zijn tomaten van nature een echte zomergroente. Van juni tot en met september zijn ze op hun best, vol van smaak en sappig, omdat ze dan volop in de zon kunnen rijpen. Hoewel je ze tegenwoordig het hele jaar door kunt kopen, zijn de zomertomaten vaak lekkerder en komen ze van lokale teelt, wat ook nog eens beter is voor het milieu.

In de winter komen tomaten meestal uit kassen of worden ze geïmporteerd. Ze zijn dan vaak minder zoet en hebben een wat mildere smaak. Dus als je écht wilt genieten van de volle smaak van tomaten, is het slim om ze in de zomer volop te gebruiken.

Methode
Keuken
Menugang
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Bereiding: 15 minuten Totale tijd: 25 minuten
Porties 2
Geschatte kosten €  5.5
Calorieën 210 kcal pp (zonder tortellini)
Beste seizoen Lente, Zomer
Dieet / Allergie Koolhydraatarm, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 1 kilo tomaten (gehalveerd)
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 1 grote wortel (in plakjes)
  • 3 tenen knoflook (gehalveerd)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel harissa
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 500 ml water
Zo maak je het
  1. Verwarm de basis: Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan en voeg de tomaten, ui, wortel en knoflook toe. Leg de deksel op de pan en laat alles 5 minuten bakken, zodat de smaken goed loskomen.
  2. basis voor tomatensoep

    Soep maken: Voeg de tomatenpuree, harissa, rozemarijn, groentebouillon en het water toe. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen, zodat alle ingrediënten heerlijk samenkomen.

    Voeg groene kruiden toe, handig om restjes op te maken. Bij mij was dat koriander!
  3. basis tomatensoep in blender

    Pureren: Haal de rozemarijn eruit en pureer de soep glad met een staafmixer of in de blender. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel een scheutje kookroom voor extra romigheid.

  4. Tortellini koken: Kook de tortellini volgens de instructies op de verpakking. Giet af en zet opzij.

  5. Serveren: Schep de tortellini in diepe borden en giet de romige tomatensoep eroverheen. Serveer direct en geniet!

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 210kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 8.8g14%
Verzadigd vet 1.3g7%
Natrium 371mg16%
Kalium 1609mg46%
Totaal koolhydraten 22.8g8%
Voedingsvezel 9g36%
Suikers 19.5g
Proteïne 5.4g11%

Vitamine C 77 mg
Calcium 86 mg
IJzer 3.8 mg
Foliumzuur 159 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

💶. Over de geschatte kosten:
De geschatte kosten zijn gebaseerd op gangbare supermarktprijzen en de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden gebruikt. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van waar je boodschappen doet, of je kiest voor biologische producten, en of je sommige ingrediënten al in huis hebt.