Dit Chinese gerecht is zeer smakelijk, snel klaar en ook nog eens gezond te noemen. De tofu uit de airfryer is lekker zacht van binnen, knapperig van buiten en wordt opgediend met broccoli en worteltjes in een kleverige sinaasappelsaus. Heerlijk bij geurige pandanrijst.
Toen de vorige airfryer het niet meer deed wilde ik geen nieuwe. Er kwamen teveel ‘hapjes’ uit naar mijn zin. Maar toch bleef het knagen: er moet toch meer te doen zijn met een airfryer dan alleen maar frietjes en snacks bakken? Tijdens de vakantie besloten we dan ook een nieuwe airfryer aan te schaffen, deze keer niet om te snacken. Alhoewel we dat vast ook wel eens gaan doen
Eigenlijk is het niets meer dan een mini heteluchtoven dat zeer snel opwarmt. De machines zijn over het algemeen niet zo heel erg groot en kunnen dus meestal wel op het aanrecht staan. In de uitneembare bak bak je het voedsel. Van bovenaf wordt er hete lucht door de machine geblazen om het voedsel van alle kanten snel te bakken. Het is een soort van frituren, maar dan zonder – of met heel veel minder – gebruik van olie.
Voor mij geldt eigenlijk dat je toch een soort gefrituurd effect krijgt zonder de hele lading olie. Bovendien heb je minder luchtjes in huis van een airfryer dan van een frituur. Daarnaast zou ik mijn groenten wel in een airfryer doen, maar niet zo snel in een frituurpan. Wat jij?
Het is sneller klaar dan in een oven. Na ongeveer 2 minuten is de airfryer voorverwarmd. De laatste tijd eet ik vaker geroosterde groenten van de Cobb, maar dit moet ook sneller en binnen kunnen. In de airfryer gaat het lekker snel.
Minder vet. Ook al hebben we vet nodig, is wat minder geen overbodige luxe. Dat is dus perfect in de airfryer.
Ooit vond ik tofu maar een raar, vies en smakeloos brokje iets. Wat ik ook deed, ik vond het niet lekker. Nu zeg ik dat het aan mijn lag en niet aan de tofu. Als je niet weet wat je met tofu aan moet, dan zal het ook zeker niet lekker gaan smaken. En net als veel andere mensen die beginnen aan veganisme kocht ik een tofupers. Zonde geld! Nergens voor nodig.
Maar met de airfryer krijg je het eigenlijk nog net even sneller knapperig. En het mooie is dat in het gehele recept maar 1 eetlepel olie wordt gebruikt. Dat is nog eens anders dan frituren. Mijn man werd niet bijster enthousiast bij het zien van het blok tofu, maar was wel zeer enthousiast toen het gerecht klaar was.
Ik had de tofu alleen wat te lang bij de groente en de saus in de pan gelaten, waardoor de tofu iets zachter werd. Maar nog steeds een geweldig gerecht, wat regelrecht bij het Chinese restaurant vandaan leek te komen.
Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden. Schep de tofu in de mand en zet de timer op 5 minuten. Als de machine afslaat schud je even flink met de bak en zet je de machine nog 5 minuten aan.
Roer de sinaasappelsaus nogmaals goed door en voeg het toe aan de groenten. Roerbak snel tot de saus dikker wordt. Voeg dan de tofu toe en roer alles nogmaals voorzichtig door elkaar. Serveer direct.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.