Met sperziebonen kun je werkelijk alle kanten op, of je nu kiest voor een klassieke Hollandse bereiding of een exotische Indonesische toemis boontjes. Dit recept werkt zowel met verse als diepvries bonen, en eerlijk is eerlijk: diepvries boontjes besparen je tijd en moeite, vooral na een lange werkdag. Ze zijn een snelle en gemakkelijke optie, zonder in te leveren op smaak.
Vijzel of blender: wat is jouw keuze?
Er is iets speciaals aan het gebruik van een vijzel bij het bereiden van je boemboe. Misschien is het het therapeutische gevoel van het malen, of de liefde die je in het proces stopt, die de smaak net dat beetje extra geeft. Persoonlijk ben ik gek op vijzels – ik heb er niet minder dan vier, en ik moet mezelf bedwingen om er niet nog meer aan te schaffen! Granieten en marmeren vijzels hebben mijn voorkeur vanwege hun robuuste karakter en veelzijdigheid.
Heb je echter weinig tijd of zin om te vijzelen? Geen zorgen, je kunt ook prima een blender of keukenmachine gebruiken om de boemboe tot een gladde pasta te malen.
Vervanging van trassi
Trassi is een onmisbaar ingrediënt in veel Indonesische gerechten, maar het is helaas niet plantaardig en heeft een zeer sterke geur. Als je een plantaardige vervanger zoekt, of als trassi niet beschikbaar is, kun je kiezen voor taotjo, een gefermenteerde bonenpasta die een unieke, hartige smaak aan het gerecht toevoegt. Taotjo is verkrijgbaar in de meeste Oriëntaalse supermarkten en hoewel het niet exact hetzelfde is als trassi, biedt het toch die typische umami-smaak die zo kenmerkend is voor Indonesische gerechten.