Print opties:

Sweet & Spicy: voedzame bowl met zelfgemaakte sweet chili saus

Pokebowl sweet & spicy chili

Misschien denk je bij dit gerecht aan een Buddha Bowl, maar die staat meestal bekend om een mix van rauwe en gekookte groenten, granen en een eiwitbron, vaak met een dikke, romige dressing. Hoewel deze bowl zeker enkele van deze elementen heeft, mist het de typische variatie in texturen die je bij een klassieke Buddha Bowl ziet.

Of misschien komt een Poke Bowl in je op, vooral door de rijst en tropische smaken zoals ananas. Toch draait een Poke Bowl meestal om rauwe vis, zoals tonijn of zalm, gecombineerd met rijst en typisch Hawaïaanse toppings. Dat past niet helemaal bij dit gerecht, en zeker niet bij een veganistische leefstijl.

Deze bowl belichaamt precies wat je van zo'n maaltijd mag verwachten: voedzaam, uitgebalanceerd en in een kom geserveerd. De combinatie van rijst, knapperige groenten, plantaardige kip en een heerlijke zelfgemaakte saus voedt niet alleen je lichaam, maar verwent ook je smaakpapillen. Een gezonde, verzadigende maaltijd die perfect aansluit bij wat je zoekt!

Methode ,
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Bereiding: 15 minuten Totale tijd: 25 minuten
Porties 2
Calorieën 510 kcal
Beste seizoen -
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij
Ingrediënten
  • 100 gram rijst
  • 1 theelepel plantaardige olie
  • 160 gram plantaardige kipstukjes (bv. Vivera)
  • 1/4 theelepel zout
  • 40 gram rodekool (zeer dun gesneden)
  • 1 wortel (geraspt of julienne gesneden)
  • 1 rode paprika (in dunne reepjes gesneden)
  • 30 gram spinazie (grof gehakt)
  • 80 gram ananas (in stukjes)
  • Sweet chili saus
  • 60 ml rijstazijn
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 60 ml water
  • 1 eetlepel maizena
Zo maak je het
  1. Rijst koken: Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Terwijl de rijst kookt, kun je de rest van de ingrediënten voorbereiden.

  2. Sweet chili saus bereiden: Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de rijstazijn, suiker, sambal en chilivlokken toe. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed samenkomen. Meng in een apart schaaltje het water met de maizena tot een glad papje en roer dit door de saus. Laat het geheel nog eens 3 minuten op laag vuur koken, tot de saus mooi is ingedikt. Zet de saus opzij tot je klaar bent om te serveren.

  3. Kipstukjes bakken: Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kipstukjes toe, breng op smaak met het zout en wat versgemalen peper. Bak de stukjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig, of totdat ze volledig gaar zijn.

  4. Spinazie toevoegen aan de rijst: Zodra de rijst klaar is, roer je de grof gehakte spinazie erdoor. De warmte van de rijst zal de spinazie licht laten slinken. Een gezonde en kleurrijke toevoeging aan je bowl.

  5. Samenstellen: Verdeel de rijst over twee kommen. Leg vervolgens de dun gesneden rodekool, geraspte wortel, rode paprika, stukjes ananas en de gebakken kipstukjes bovenop de rijst. Lepel tot slot de zelfgemaakte sweet chili saus over het geheel voor een zoete en pittige kick.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 510kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 11.9g19%
Verzadigd vet 1.3g7%
Natrium 584mg25%
Kalium 1079mg31%
Totaal koolhydraten 77.9g26%
Voedingsvezel 9.2g37%
Suikers 36.1g
Proteïne 18.2g37%

Vitamine C 136 mg
Calcium 136 mg
IJzer 5.6 mg
Vitamine B12 0.57 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!