Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en zijn erg vezelrijk. Win-win situatie dus eigenlijk. Los van het feit dat het vreselijk lekker is!
Geroosterde peulvruchten zijn niet alleen lekker op deze stamppot pastinaak, maar ook als topping in een salade of gewoon als handje ‘nootjes’ bij de borrel.
Wanneer je vertelt dat je plantaardig eet krijg je steevast de vraag ‘maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’. Ik merk het ook aan de jongens: naar de sportschool gaan, bezig zijn met lichamen, maar vrij weinig weten van eiwitten. Niet gek eigenlijk, want bij eiwitten denk je toch al gauw aan vlees, nietwaar?
Maar tenzij je alleen maar vegan junkfood eet of zwaar ondervoed bent, kom je niet zo gauw eiwitten tekort.
Je hebt ongeveer 0,8 gram per kilo gezond lichaamsgewicht nodig. Ben je te zwaar of te licht, neem dan een gezond streefgewicht voor jouw lengte als uitgangspunt. Is jouw gezonde gewicht bijvoorbeeld 60 kilo dan heb je 0,8 x 60 = 48 gram eiwit per dag nodig.
Peulvruchten – bonen, linzen en kikkererwten – zijn een uitstekende eiwitbron en zou je dus eigenlijk dagelijks op het menu moeten hebben staan.
Maak bijvoorbeeld eens een pastasaus met linzen of eet eens een boterham met hummus. Maar ook een ‘klodder’ hummus bij het avondeten zorgt voor extra peulvruchten. Ben je meer van de hartige snacks? Wat dacht je van overheerlijke saucijzenbroodjes van linzen?
Schil de aardappelen en pastinaken en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook het gaar in ongeveer 25 minuten.
Verwarm de oven tot 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stort de kikkererwten en cannellini bonen in een vergiet en spoel ze goed af. Dep ze vervolgens op een schonen theedoek droog. Hevel ze over naar de bakplaat.
Strooi de knoflook-, gember-, komijn- en paprikapoeder over de bonen en sprenkel de olie erover. Schud even flink of schep voorzichtig om zodat alle bonen een dun laagje lekkers hebben. Schuif de plaat in het midden van de oven en rooster de peulvruchten in 25 minuten goudbruin en knapperig. Schud om de tien minuten even met de bakplaat zodat de peulvruchten gelijkmatig roosteren.
Hak de peterselie fijn. Giet de aardappelen en pastinaken af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter en melk toe en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout. Schep de peterselie er voorzichtig door, maar hou een beetje achter ter garnering.
Verdeel de stamppot over vier borden, schep er de geroosterde peulvruchten over en garneer met de achtergehouden peterselie.