Het fijne van deze salade is dat je hem zowel op kamertemperatuur als direct uit de koelkast kunt eten. Perfect voor de lunch onderweg of een picknick. Je kunt hem zelfs van tevoren klaarmaken en op het moment suprême alles samenvoegen in een saladeschaal.
En zoals gezegd, deze salade is ook een aanrader voor op de camping: je hebt tenslotte maar één gaspitje nodig.
Hoewel ik een instant pot heb en het dus makkelijk is om gedroogde bonen te bereiden, gebruik ik voor dit recept toch kikkererwten uit blik. Je kunt ook kikkererwten uit pot gebruiken. Aangezien kikkererwten uit pot of blik vaak kookwater en zout bevatten, giet ik ze niet alleen af maar spoel ik ze ook overvloedig met koud water. De losse vliesjes die boven komen drijven kun je gewoon eten, maar ik vis ze er soms uit.
Om de gekruide kikkererwten nog lekkerder te maken, rooster ik ze eerst in een droge koekenpan. Dit geeft een subtiel nootachtige smaak en een iets andere textuur. Dit kleine extraatje van vijf minuten maakt echt een verschil!
Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke en veelzijdige Spaanse salade!
Verhit de pan: Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bereid de kikkererwten voor: Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze goed af met koud water. Schud het overtollige water eraf en dep ze droog met een keukenpapiertje of theedoek.
Bak de kikkererwten: Doe de kikkererwten in de verwarmde koekenpan en bak ze, terwijl je ze regelmatig omschudt. Na ongeveer vijf minuten voeg je een eetlepel olie, een theelepel gerookte Spaanse paprikapoeder en een halve theelepel gemalen komijnzaad toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Schud de pan nog een paar keer goed, zodat alle kikkererwten bedekt zijn met een dun laagje olie en kruiden. Zet ze dan opzij om af te koelen tot minimaal kamertemperatuur.
Maak de dressing: Meng twee eetlepels olijfolie met een halve eetlepel witte wijnazijn, een fijngehakte teen knoflook en de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper. Mix alles goed door elkaar en zet het even opzij.
Bereid de salade: Hak de spinazie grof en schep het in een grote saladeschaal. Halveer of vierendeel de kerstomaatjes en voeg deze toe aan de spinazie. Voeg daarna de afgekoelde gekruide kikkererwten toe en meng alles goed door elkaar.
Serveer en geniet: Geef de dressing er apart bij en geniet van je heerlijke salade!
Eet smakelijk!
Porties 3
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.