Het klassieke recept bestaat uit oud brood dat doordrenkt is met de sappen van gesneden tomaten en vinaigrette. Voeg daar wat verse basilicum aan toe en je hebt een heerlijke panzanella.
Online kom je de meest uitbundige versies tegen met kappertjes, paprika, courgette en andere ingrediënten. Dat kan natuurlijk ook heel lekker zijn. Maar ik hou van deze broodsalade in zijn simpelste vorm. Wel geef ik mijn eigen twist aan het brood: ik rooster het graag tot knapperige stukjes, meer als croutons, maar dan groter. Mijn man daarentegen geniet van de broodstukjes die volgezogen zijn met een goede olijfolie.
Voedselverspilling tegengaan
In tegenstelling tot de Libanese maaltijdsalade Fattoush, is panzanella echt bedoeld om restjes op te maken. Dus wanneer ik wat oud brood, een stuk komkommer en wat tomaatjes over heb, maak ik panzanella. Uien heb ik namelijk altijd wel in huis. Soms bevat de salade meer tomaatjes, soms meer brood of komkommer, afhankelijk van wat er nog is. Zoals je op de foto kunt zien, had ik deze keer meer brood dan andere ingrediënten.
Tips
Heb je nog verse kruiden zoals peterselie, munt of basilicum over? Voeg ze dan vooral toe aan de panzanella. Het is niet alleen heerlijk, maar levert ook extra vitaminen en vezels op.
Heb je net een BBQ-avondje gehad en ligt er nog wat stokbrood in de keuken en komkommer of tomaten in de koelkast? Perfect! Heb je ook nog (zelfgemaakte) knoflookboter? Dan ben je helemaal snel klaar. Bak de broodstukken gewoon daarin.
Simpele en heerlijke panzanella: het perfecte voorgerecht
Ingrediënten
Instructies
-
Bereid het brood: Snijd of scheur het brood in stukken. Giet er olijfolie overheen en pers er wat tenen knoflook boven. Meng goed door elkaar. Verwarm ondertussen een grill- of koekenpan en bak hierin de stukjes brood. Laat ze daarna even afkoelen.
-
Bereid de groenten: Snijd de tomaten in grove stukken of halveer de cherrytomaatjes. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Schil eventueel de komkommer en snijd in stukken.
-
Samenstellen salade: Voeg alles samen in een grote kom of saladeschaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
-
Serveren: Als je van knapperig brood houdt, schenk er dan pas olijfolie over als het op je bord ligt. Voor wie van wat 'zompiger' brood houdt, kun je er direct olijfolie over gieten.