Sattu ladoo’s zijn een geliefde lekkernij in Noord-India, vooral in Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh en delen van Madhya Pradesh. Ze horen bij festiviteiten zoals Makar Sankranti, Chhath Puja en Diwali, maar worden ook buiten feestdagen vaak gemaakt.
Dankzij de voedzame en vullende eigenschappen van sattu zijn deze ladoo’s populair bij zowel kinderen als ouderen en worden ze regelmatig gegeten door mensen die vasten of extra energie nodig hebben. In sommige huishoudens zijn ze zelfs een vast onderdeel van het ontbijt of een dagelijkse snack.
Je kunt de sattu ladoo’s ongeveer een maand bewaren, zolang je ze luchtdicht afsluit. Traditioneel worden ladoo’s gemaakt met ghee, omdat plantaardige boter meer vocht bevat dan ghee, kunnen deze ladoo’s iets sneller zacht worden, vooral bij warm weer.
Zo bewaar je ze het best:
Jaggery, ook bekend als ongeraffineerde riet- of dadelsuiker, is een veelgebruikend zoetmiddel in de Indiase keuken. Het heeft een diepe, karamelachtige smaak en zit vol natuurlijke mineralen, omdat het minimaal bewerkt is. In traditionele recepten zoals sattu ladoo wordt jaggery niet alleen voor de zoetheid gebruikt, maar ook vanwege de warme, volle smaak die perfect samengaat met geroosterde ingrediënten.
Ja en Nee. Je kunt jaggery vervangen door rietsuiker, kristalsuiker of basterdsuiker, maar dat beïnvloedt zowel de smaak als de textuur van je sattu ladoo’s.
Sattu ladoo is een traditionele Indiase lekkernij die vaak wordt gemaakt tijdens festivals zoals Makar Sankranti en Chhath Puja. Deze rijke, aromatische balletjes hebben een volle, nootachtige smaak en een zachte, kruimelige textuur. Ze zijn niet alleen een feestelijke traktatie, maar ook een voedzaam energieboostje. Perfect om te delen en van te genieten!
Voeg vervolgens nog 15 g boter toe, samen met de fijne gries en het sattu meel. Blijf roeren en roosteren tot het geheel een aromatische geur verspreidt. Het is nu een deegachtige substantie geworden.
Wanneer het lauw is, voeg je het jaggerypoeder en het kardemompoeder toe. Meng goed en verkruimel het geheel totdat alles mooi verdeeld is.
Neem een beetje van het mengsel in je hand en vorm er stevige balletjes van. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos zodat je ze zeker een maand kunt bewaren.