Pastinaak is tegenwoordig echt geen vergeten groente meer. Je vindt ze in bijna iedere supermarkt, en dat is maar goed ook! Of je ze nu gebruikt in een puree, als chips of zoals ik deze keer, in een romige soep – pastinaak is veelzijdig en heerlijk.
Een tijdje terug stond ik in de rij bij de kassa, mijn boodschappen op de band. Tussen mijn spullen zaten ook drie pastinaken, netjes verpakt in een zakje. Voor mij stond een moeder met haar dochtertje van ongeveer zeven jaar. Nieuwsgierig wees het meisje naar de pastinaak en vroeg wat dat was. “Rare dingen,” vond ze ze. De moeder moest het antwoord schuldig blijven.
Na mijn korte uitleg over pastinaak, werd het meisje alleen maar nieuwsgieriger. Haar moeder beloofde het binnenkort eens te proberen. Ik vraag me af of ze het gedaan hebben en hoe ze het vonden. Misschien komt deze romige pastinaaksoep wel op hun tafel terecht!
‼️ Tip 2: Bewaar de schillen en restjes van je groenten in de vriezer. Als de zak vol is, kun je er een heerlijke groentebouillon van maken, perfect voor je volgende soep!
Voor een mooie presentatie kun je de soep garneren met een beetje extra kookroom in een spiraalvorm. Vers gehakte kruiden zoals peterselie of bieslook, of een paar druppels truffelolie, maken het geheel helemaal af. Serveer met een sneetje geroosterd brood voor extra crunch.
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.