Romige pastinaaksoep

Zin in een soep die je van binnenuit verwarmt? Deze romige pastinaaksoep is precies wat je nodig hebt op een frisse dag. Met de subtiele zoetheid van pastinaak en appel, gecombineerd met verwarmende kruiden, is dit een gerecht dat iedereen aan tafel stil krijgt. Lekker met een stukje versgebakken brood erbij!
Romige pastinaaksoep met een pistoletje pinit

Pastinaak is tegenwoordig echt geen vergeten groente meer. Je vindt ze in bijna iedere supermarkt, en dat is maar goed ook! Of je ze nu gebruikt in een puree, als chips of zoals ik deze keer, in een romige soep – pastinaak is veelzijdig en heerlijk.

Een tijdje terug stond ik in de rij bij de kassa, mijn boodschappen op de band. Tussen mijn spullen zaten ook drie pastinaken, netjes verpakt in een zakje. Voor mij stond een moeder met haar dochtertje van ongeveer zeven jaar. Nieuwsgierig wees het meisje naar de pastinaak en vroeg wat dat was. “Rare dingen,” vond ze ze. De moeder moest het antwoord schuldig blijven.

Na mijn korte uitleg over pastinaak, werd het meisje alleen maar nieuwsgieriger. Haar moeder beloofde het binnenkort eens te proberen. Ik vraag me af of ze het gedaan hebben en hoe ze het vonden. Misschien komt deze romige pastinaaksoep wel op hun tafel terecht!

❗️ Tip: Als je groenten of fruit afspoelt, zet dan een grote kom of schaal onder de kraan. Het opgevangen water kun je gebruiken om je planten water te geven of om de wc door te spoelen.

‼️ Tip 2: Bewaar de schillen en restjes van je groenten in de vriezer. Als de zak vol is, kun je er een heerlijke groentebouillon van maken, perfect voor je volgende soep!

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 30 minuten
Porties: 4 Calorieën: 265 kcal

Dit heb je nodig

Aan de slag

  1. Pel en snipper de uien, en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  2. Terwijl de ui en knoflook fruiten, maak je de groenten en appel schoon. Snijd de preien in dunne ringen, de pastinaak in plakjes en de aardappels en appel in blokjes.
  3. Voeg de prei, pastinaak, aardappel en appel toe aan de pan. Bak alles enkele minuten mee, zodat de smaken goed vrijkomen. Strooi vervolgens de kerrie en gemalen komijnzaad erover en bak nog een minuut mee.
  4. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg het water toe. Breng de soep aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten zacht zijn.
  5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Roer de kookroom erdoor en verwarm de soep nog even kort. Serveer direct.

Serveersuggestie

  1. Voor een mooie presentatie kun je de soep garneren met een beetje extra kookroom in een spiraalvorm. Vers gehakte kruiden zoals peterselie of bieslook, of een paar druppels truffelolie, maken het geheel helemaal af. Serveer met een sneetje geroosterd brood voor extra crunch.

Mijn favoriete keukentools:

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 265kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 14.1g22%
Verzadigd vet 1.8g9%
Natrium 324mg14%
Kalium 716mg21%
Totaal koolhydraten 27.7g10%
Voedingsvezel 6.5g26%
Suikers 13.2g
Proteïne 3.9g8%

Vitamine C 20 mg
Calcium 98 mg
IJzer 1.4 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Kan ik de pastinaak vervangen door een andere groente?

Pastinaak heeft een unieke, lichtzoete smaak die moeilijk precies te vervangen is. Maar als je geen pastinaak hebt, kun je proberen met knolselderij, wortel, of zoete aardappel. Dit zal de smaak wel veranderen, maar het levert nog steeds een heerlijke soep op.

Hoe kan ik de soep pittiger maken?

Als je van een beetje pit houdt, kun je extra kruiden toevoegen, zoals een snufje cayennepeper, chilipoeder, of zelfs een beetje geraspte verse gember. Deze zullen de soep wat meer warmte en diepte geven.

Kan ik de soep van tevoren maken?

Ja, deze soep leent zich uitstekend om van tevoren te maken. De smaken ontwikkelen zich zelfs nog beter als de soep een dagje staat. Bewaar de soep in de koelkast en warm hem op het moment van serveren opnieuw op. Voeg de kookroom pas toe vlak voor het serveren als je de soep van tevoren maakt, om te voorkomen dat de soep gaat schiften.

Hoe lang kan ik de soep bewaren?

De soep kan tot drie dagen in de koelkast bewaard worden. In de vriezer blijft hij ongeveer drie maanden goed. Zorg ervoor dat je de soep goed laat afkoelen voordat je hem in luchtdichte bakjes in de vriezer doet.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *