Als je denkt aan pure comfortfood, zijn pastinaak, knolselderij en kastanjechampignons echt een gouden trio. Neem bijvoorbeeld pastinaak: ooit een van de belangrijkste groenten in Europa, lang voordat de aardappel zijn intrede deed. Met zijn subtiel zoete en nootachtige smaak past hij perfect in hartige gerechten. Ik vind het heerlijk om hem te roosteren of, zoals in dit recept, te pureren tot een romige basis. En met zijn flinke dosis vezels en vitaminen is pastinaak ook nog eens een gezonde keuze.
Knolselderij vult die romigheid fantastisch aan. Deze robuuste, knoestige knol heeft een verfijnde, kruidige smaak die je helemaal omarmt in de winter. Of je hem nu in soep verwerkt, als friet bakt of, zoals hier, in een puree gebruikt, knolselderij stelt nooit teleur. Bovendien voelt het goed te weten dat je met dit seizoensproduct een bewuste en voedzame keuze maakt.
En dan de kastanjechampignons, de finishing touch! Deze kleine smaakmakers hebben een intense, nootachtige bite die zo goed combineert met de zachte texturen van pastinaak en knolselderij. Ze behouden hun stevige structuur tijdens het bakken en krijgen dankzij een scheutje sojasaus een heerlijke umami-boost. En wist je dat champignons duurzaam zijn én boordevol voedingsstoffen zitten? Een smaakvol én verantwoord ingrediënt dat dit gerecht helemaal afmaakt!
Romige pastinaak-knolselderijpuree met krokante linzen en champignons
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Voorbereiden van de groenten: Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Boen de pastinaak goed schoon of schil hem, en snijd ook deze in blokjes.
-
Koken en pureren: Doe de blokjes knolselderij en pastinaak in een pan, schenk de plantaardige melk erbij en breng aan de kook. Laat de groenten ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Giet ze af, maar vang de melk op. Pureer de groenten in een blender of keukenmachine en voeg beetje bij beetje de opgevangen melk toe tot je een romige puree hebt.
-
Linzen roosteren: Spoel de linzen af, dep ze goed droog en bak ze in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Sprenkel er een beetje olijfolie over en meng met paprikapoeder en uienpoeder. Schud de pan goed zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld worden. Zet apart.
-
Champignons bakken: Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Verhit een klontje plantaardige boter in een hapjespan en bak hierin kort een teentje knoflook aan. Voeg de champignons toe en bak ze op hoog vuur goudbruin. Breng op smaak met peper, zout, sojasaus en een snufje tijm.
-
Serveren: Verdeel de puree over twee borden. Strooi de geroosterde linzen erover en schep de gebakken champignons erbij. Maak het geheel af met wat verse koriander of peterselie voor een frisse touch.
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 428kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 11.9g19%
- Verzadigd vet 2.2g12%
- Natrium 1124mg47%
- Kalium 2380mg68%
- Totaal koolhydraten 47.7g16%
- Voedingsvezel 20.6g83%
- Suikers 15.1g
- Proteïne 21.7g44%
- Vitamine C 38 mg
- Calcium 521 mg
- IJzer 6.3 mg
- Foliumzuur 215 mcg
- Vitamine B12 0.76 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.