Romige Mac & “Cheese”

Heb je zin in een plantaardige twist op de klassieke Mac & Cheese? Dit gerecht is heerlijk romig, heeft een knapperige topping en zit boordevol smaak. Ideaal voor een gezellige avond waarbij comfortfood centraal staat!
Ovenschotel Mac & Cheese pinit

Om eerlijk te zijn, heb ik nog nooit Mac & Cheese gegeten – niet nu, en ook niet toen ik nog wel dierlijke producten at. Het trok me gewoon niet; het leek me altijd een beetje vlak en niet echt spannend qua smaak. Maar als veganist heb ik wel geleerd dat creativiteit in de keuken alles kan veranderen!

Nu knolselderij volop in het seizoen is, leek het me een perfect moment om eens wat meer met deze groente te doen. Al zoekend kwam ik een recept tegen voor Mac & Cheese met knolselderij. Zoals altijd, kon ik het niet laten om zelf aan de slag te gaan met de ingrediënten en het recept naar mijn eigen hand te zetten. En het resultaat? Dat mag er – vinden wij hier thuis – zeker zijn! Alhoewel ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal heb 😉

Halfvolle schaal met Mac & Cheese
Nog net op tijd met een foto nemen

Maar ik zie geen romige saus op de foto

Nee, dat klopt! Het verbaasde mij ook hoe dik alles werd, het leek meer op een ovenschotel dan op de macaroni die druipt van de kaassaus. En gelukkig maar, want dat beeld vond ik niet aanlokkelijk. Het is overigens erg machtig dus – met een salade erbij – kun je hier echt met vier mensen van snoepen.

Wat is de oorsprong van Mac & Cheese?

Mac & Cheese heeft een rijke geschiedenis die verder teruggaat dan je misschien zou denken! Het gerecht vindt zijn oorsprong in Europa, waar pasta en kaas een geliefde combinatie was in Italiaanse en Engelse keukens. Maar het waren de Amerikanen die Mac & Cheese echt populair hebben gemaakt. Volgens de overlevering bracht Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, een recept voor macaroni en kaas mee terug na zijn reizen door Europa. In de jaren daarna groeide het gerecht uit tot een ware klassieker in Amerikaanse huishoudens, vooral dankzij het gebruik van goedkope en gemakkelijk te bereiden ingrediënten. Tegenwoordig zijn er talloze variaties, van eenvoudig tot luxe, en het blijft een ultiem comfortfood waar jong en oud dol op zijn!

Romige Mac & “Cheese”

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 10 minuten Bereiding 15 minuten Overig 15 minuten Totale tijd 40 minuten
Temperatuur: 200  °C Porties: 2 Geschatte kosten: € 6
Beste seizoen: Herfst, Winter
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verwarm de grill voor op 200 °C.

  2. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.

  3. Bereid de knolselderij: schil de knolselderij en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een pan met de plantaardige melk en kook ze tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

  4. Maak de saus: doe de geweekte cashewnoten, knoflookpoeder, uienpoeder, edelgistvlokken en citroensap in een blender. Mix tot een romige massa. Voeg de gekookte knolselderij toe en blend tot een gladde saus. Gebruik de melk waarin de knolselderij is gekookt om de saus tot de gewenste dikte te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Meng de pasta: schep de saus door de macaroni en voeg de plantaardige spekblokjes toe. Schep het geheel in een ovenschaal.

  6. Maak de topping: meng de panko met het gerookte paprikapoeder en de geraspte kaas. Strooi dit mengsel over de macaroni in de ovenschaal.

  7. Grill: zet de ovenschaal onder de voorverwarmde grill en bak ongeveer 15 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Kan ik de cashewnoten vervangen?

Ja, als je geen noten wilt gebruiken kun je ook kikkererwten of witte bonen gebruiken om een romige textuur te bereiken. 

Hoe lang moeten de cashewnoten weken?

Idealiter week je de cashewnoten minstens 4 uur in water voor een romige saus. Heb je minder tijd? Week ze dan 15-30 minuten in heet water. Hoe langer ze weken, hoe gladder de saus.

Zijn edelgistvlokken echt nodig?

Edelgistvlokken geven een hartige, kazige smaak die dit gerecht een authentieke "kaassaus" smaak geeft. Als je het weglaat, mis je dat umami-element, maar je kunt eventueel een beetje mosterd of meer plantaardige kaas toevoegen om de smaak te versterken.

Kan ik de plantaardige spekblokjes vervangen?

Absoluut! Plantaardige spekblokjes voegen een zoute en rokerige smaak toe, maar je kunt ook plantaardige hamblokjes of gerookte tofu in kleine blokjes gebruiken voor een soortgelijk effect

Welke plantaardige melk is het beste voor dit recept?

De meeste soorten plantaardige melk werken prima, maar sojamelk of ongezoete amandelmelk geven vaak de beste romige textuur. Vermijd gezoete melk, zoals sommige soorten haver- of amandelmelk, omdat die het gerecht zoet kunnen maken.

Kan ik de topping ook aanpassen?

Jazeker! Als je geen panko hebt, kun je ook fijn verkruimelde cornflakes of broodkruim gebruiken. Voeg wat kruiden toe naar wens, zoals gedroogde oregano of rozemarijn, voor extra smaak.

Tags

💶. Geschatte kosten:
De geschatte kosten zijn gebaseerd op gangbare supermarktprijzen en de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden gebruikt. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van waar je boodschappen doet en of je kiest voor biologische producten. Het scheelt natuurlijk ook als je sommige ingrediënten al in huis hebt.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *