Om eerlijk te zijn, heb ik nog nooit Mac & Cheese gegeten – niet nu, en ook niet toen ik nog wel dierlijke producten at. Het trok me gewoon niet; het leek me altijd een beetje vlak en niet echt spannend qua smaak. Maar als veganist heb ik wel geleerd dat creativiteit in de keuken alles kan veranderen!
Nu knolselderij volop in het seizoen is, leek het me een perfect moment om eens wat meer met deze groente te doen. Al zoekend kwam ik een recept tegen voor Mac & Cheese met knolselderij. Zoals altijd, kon ik het niet laten om zelf aan de slag te gaan met de ingrediënten en het recept naar mijn eigen hand te zetten. En het resultaat? Dat mag er – vinden wij hier thuis – zeker zijn! Alhoewel ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal heb 😉
Maar ik zie geen romige saus op de foto
Nee, dat klopt! Het verbaasde mij ook hoe dik alles werd, het leek meer op een ovenschotel dan op de macaroni die druipt van de kaassaus. En gelukkig maar, want dat beeld vond ik niet aanlokkelijk. Het is overigens erg machtig dus – met een salade erbij – kun je hier echt met vier mensen van snoepen.
Wat is de oorsprong van Mac & Cheese?
Mac & Cheese heeft een rijke geschiedenis die verder teruggaat dan je misschien zou denken! Het gerecht vindt zijn oorsprong in Europa, waar pasta en kaas een geliefde combinatie was in Italiaanse en Engelse keukens. Maar het waren de Amerikanen die Mac & Cheese echt populair hebben gemaakt. Volgens de overlevering bracht Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, een recept voor macaroni en kaas mee terug na zijn reizen door Europa. In de jaren daarna groeide het gerecht uit tot een ware klassieker in Amerikaanse huishoudens, vooral dankzij het gebruik van goedkope en gemakkelijk te bereiden ingrediënten. Tegenwoordig zijn er talloze variaties, van eenvoudig tot luxe, en het blijft een ultiem comfortfood waar jong en oud dol op zijn!
Romige Mac & “Cheese”
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Verwarm de grill voor op 200 °C.
-
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
-
Bereid de knolselderij: schil de knolselderij en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een pan met de plantaardige melk en kook ze tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
-
Maak de saus: doe de geweekte cashewnoten, knoflookpoeder, uienpoeder, edelgistvlokken en citroensap in een blender. Mix tot een romige massa. Voeg de gekookte knolselderij toe en blend tot een gladde saus. Gebruik de melk waarin de knolselderij is gekookt om de saus tot de gewenste dikte te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
-
Meng de pasta: schep de saus door de macaroni en voeg de plantaardige spekblokjes toe. Schep het geheel in een ovenschaal.
-
Maak de topping: meng de panko met het gerookte paprikapoeder en de geraspte kaas. Strooi dit mengsel over de macaroni in de ovenschaal.
-
Grill: zet de ovenschaal onder de voorverwarmde grill en bak ongeveer 15 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.