Rodekool is een groente waar mijn man niet direct warm voor loopt. Of eigenlijk liep hij daar niet warm voor. Tegenwoordig wordt hij heel blij bij het zien van een rodekool op het aanrecht. En terecht! Ik laat je graag zien hoe je met de instant pot in minder dan een half uur geweldig lekkere rodekool met appeltjes op tafel zet.
Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Het is een tweejarige plant, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Er zijn verschillende rassen, die onderling van kleur verschillen.
Eén ons rauwe rodekool bevat maar liefst 50 mg calcium en 60 mg vitamine C. Niet alleen lekker, ook nog erg gezond dus!
Heb je eenmaal een rodekool gekocht, dan hoef je hem niet meteen te verwerken of op te eten. Een hele – dus niet aangesneden – kool kun je tot twee maanden bewaren in een koele, donkere, luchtige ruimte. Bijvoorbeeld in een kelder of niet verwarmde garage.
Zodra de kool is aangesneden, holt de houdbaarheid achteruit. Gebruik hem dan liefst zo snel mogelijk. Alhoewel in plastic folie gewikkeld en in de koelkast kun je hem nog een paar dagen goed houden.
Rodekool kun je ook in stukken snijden en blancheren om vervolgens in de diepvries te bewaren.
Draai de deksel op de pan, zet het ventiel op sealing en stel de high pressure tijd in op 10 minuten. Zodra de tien minuten voorbij zijn kun je direct de druk laten ontsnappen en de deksel verwijderen.
Je kunt de rodekool met appeltjes direct eten. Serveer bijvoorbeeld met ovengebakken aardappeltjes of aardappelpuree.
Eet smakelijk!
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.