Print opties:

Rode bieten hummus: een kleurrijke twist op een klassieker

rode bieten hummus

Wie kent hummus nog niet? Van oorsprong een heerlijke puree op basis van kikkererwten en tahin, maar inmiddels zijn er talloze varianten te vinden, zoals deze rode bieten hummus. Spreads zijn een heerlijke, verrassende afwisseling op de standaard belegsoorten zoals kaas, vleeswaren, of pindakaas.

Hummus wordt wereldwijd anders uitgesproken en geschreven. Maar wat je ook doet, spreek het niet uit als 'huu-mus', want dan heb je het over een soort humus dat deel uitmaakt van bodemorganische stof ā€“ en dat lijkt me toch minder smakelijk op je brood!

šŸ“–. Leestip: Rode biet: van zaadje tot oogst

Is die kleur trouwens niet prachtig?

Pas wel op: rode bieten kunnen hardnekkige vlekken maken en zelfs je urine rood kleuren! Maar dat is het enige minpuntje, want er zijn talloze voordelen.

Rode bieten zijn een bron van vitamine C, foliumzuur en essentiƫle mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Bovendien bieden ze tal van gezondheidsvoordelen:

  • Ontstekingsremmend
  • Ondersteunen bij ontgifting
  • Bevorderen de spijsvertering
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verbeteren de doorbloeding van de hersenen
  • Verlagen het risico op hart- en vaatziekten
  • Versterken het immuunsysteem

In regioā€™s waar veel rode bieten worden gegeten, blijken mensen gemiddeld ouder te worden. Deze rode bieten hummus is dus niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!

Dippen of smeren?

Deze hummus is perfect voor beide! Dip soepstengels, pita puntjes of groenten in deze heerlijke spread. Als je liever smeert, probeer dan eens een pistolet met rode bieten hummus, geroosterde groenten en alfalfa. Een plakje augurk is ook een verrassend lekkere toevoeging. Genieten gegarandeerd!

ā—ļø Tip: In een afgesloten pot blijft de hummus ongeveer een week goed in de koelkast. Giet eventueel een laagje olijfolie op de hummus voor extra versheid.

Keuken
Menugang
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Bereiding: 45 minuten Totale tijd: 50 minuten
Temperatuur 180  °C
Porties 10
Geschatte kosten ā‚¬  4
Calorieƫn 44 kcal pp
Beste seizoen Zomer, Herfst
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediƫnten
  • 2 stuks rode biet
  • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 240 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 takje rozemarijn (naaldjes van de tak gescheurd)
  • olijfolie
  • 60 ml bietensap (of water)
Zo maak je het
  1. Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 180ā„ƒ. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 45 minuten.

  2. Fornuismethode: Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar.

  3. Spoel de kikkererwten goed af. Snijd de bieten in stukken en pel de knoflook.
  4. Doe de kikkererwten, bieten, knoflook, tahin en rozemarijn in een blender of keukenmachine.
  5. Mix alles tot een gladde hummus. Schraap tussendoor de randen schoon om alles goed te mengen.
  6. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
Voedingswaarden

Porties 10


Hoeveelheid per portie
Calorieƫn 44kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.2g2%
Verzadigd vet 0.2g1%
Natrium 19mg1%
Kalium 84mg3%
Totaal koolhydraten 5.1g2%
Voedingsvezel 2.3g10%
Suikers 1.1g
ProteĆÆne 2g4%

Calcium 17 mg
IJzer 0.4 mg
Foliumzuur 13 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieƫn. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diƫtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinaviƫ en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!