Print opties:

Rigatoni met romige saus

Rigatoni met romige saus

Rigatoni is een stevige pastasoort die goed samen gaat met romige dikke sauzen. Rigatoni lijkt wel op penne, maar is wat groter en grover, en de uiteinden zijn recht afgesneden. De romige saus heeft een wat zoetige smaak, terwijl het tegelijkertijd lekker kruidig is, door de specerijen die zijn gebruikt.

Zoete aardappel

De zoete aardappel, of bataat, staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, maïs, tarwe en cassave. De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken en in Amerika staat hij steevast op het menu met thanksgiving.

En wat te denken van die overheerlijke zoete aardappel frietjes? Heb jij die al eens gegeten?

Verschil met de Hollandse aardappel

In tegenstelling tot de aardappel, die zetmeel bevat, bevat de zoete aardappel inuline. Dit verteert langzamer dan zetmeel en is daardoor beter voor diabetespatiënten.

Er zijn paarse, roze en oranje zoete aardappelen te kopen. In de supermarkt tref je meestal de oranje zoete aardappel aan.

Methode ,
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Bereiding: 25 minuten Totale tijd: 30 minuten
Temperatuur 180  °C
Porties 3
Calorieën 777 kcal
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij
Ingrediënten
  • 650 g zoete aardappelen
  • 1 el olijfolie
  • 3 teen knoflook
  • 480 ml melk (ongezoet)
  • 11 g edelgistvlokken
  • 120 g kokoscrème
  • 1 el mosterd
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 150 g rigatoni
  • Optioneel
  • basilicum (vers)
  • tijm (vers)
  • pijnboompitten
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 180 graden. Schil de zoete aardappelen in snijd ze in hapklare brokken. Leg de aardappelen op een bakplaat, besprenkel met de olie en strooi er zout over. Rooster de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar.

  2. Kook ondertussen de pasta volgens instructies op de verpakking, meestal 10-12 minuten.

  3. Doe de zoete aardappel in de blender, samen met de knoflook, melk, edelgistvlokken, kokoscrème, mosterd, komijn- en paprikapoeder en breng op smaak met peper en zout. Maal tot je een romige saus hebt.

  4. Giet de saus vanuit de blender in een hapjespan en verwarm de saus. Schep, als de saus warm is, de pasta erbij en roer dit voorzichtig door de saus. Laat een paar minuten op laag vuur pruttelen.
  5. Strooi er eventueel wat verse tijm of basilicum en wat pijnboompitten over.

Voedingswaarden

Porties 3


Hoeveelheid per portie
Calorieën 777kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 36g56%
Verzadigd vet 22.2g111%
Totaal koolhydraten 88.6g30%
Voedingsvezel 12.1g49%
Proteïne 18.6g38%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Wil je het gerecht budgetvriendelijk houden, dan laat je de pijnboompitten achterwege, tenzij je ze in huis hebt.

Bekijk online: https://www.silphyaskitchen.nl/recept/rigatoni-met-romige-saus/
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!