Rigatoni met romige saus

Wie had ooit gedacht dat je zoete aardappelen in kon zetten als basis voor een romige pastasaus? Ik niet in ieder geval, toch is dat precies wat ik hier heb gedaan!
Rigatoni met romige saus pinit Bekijk galerij 2 foto's

Rigatoni is een stevige pastasoort die goed samen gaat met romige dikke sauzen. Rigatoni lijkt wel op penne, maar is wat groter en grover, en de uiteinden zijn recht afgesneden. De romige saus heeft een wat zoetige smaak, terwijl het tegelijkertijd lekker kruidig is, door de specerijen die zijn gebruikt.

Zoete aardappel

De zoete aardappel, of bataat, staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, maïs, tarwe en cassave. De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken en in Amerika staat hij steevast op het menu met thanksgiving.

En wat te denken van die overheerlijke zoete aardappel frietjes? Heb jij die al eens gegeten?

Verschil met de Hollandse aardappel

In tegenstelling tot de aardappel, die zetmeel bevat, bevat de zoete aardappel inuline. Dit verteert langzamer dan zetmeel en is daardoor beter voor diabetespatiënten.

Er zijn paarse, roze en oranje zoete aardappelen te kopen. In de supermarkt tref je meestal de oranje zoete aardappel aan.

Rigatoni met romige saus

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 5 minuten Bereiding 25 minuten Totale tijd 30 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 3 Calorieën: 777 kcal
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Optioneel

Instructies

  1. Verwarm de oven tot 180 graden. Schil de zoete aardappelen in snijd ze in hapklare brokken. Leg de aardappelen op een bakplaat, besprenkel met de olie en strooi er zout over. Rooster de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar.

  2. Kook ondertussen de pasta volgens instructies op de verpakking, meestal 10-12 minuten.

  3. Doe de zoete aardappel in de blender, samen met de knoflook, melk, edelgistvlokken, kokoscrème, mosterd, komijn- en paprikapoeder en breng op smaak met peper en zout. Maal tot je een romige saus hebt.

  4. Giet de saus vanuit de blender in een hapjespan en verwarm de saus. Schep, als de saus warm is, de pasta erbij en roer dit voorzichtig door de saus. Laat een paar minuten op laag vuur pruttelen.
  5. Strooi er eventueel wat verse tijm of basilicum en wat pijnboompitten over.

Mijn favoriete keukentools

Voedingswaarden

Porties 3


Hoeveelheid per portie
Calorieën 777kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 36g56%
Verzadigd vet 22.2g111%
Totaal koolhydraten 88.6g30%
Voedingsvezel 12.1g49%
Proteïne 18.6g38%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Wil je het gerecht budgetvriendelijk houden, dan laat je de pijnboompitten achterwege, tenzij je ze in huis hebt.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de saus ook bewaren?

Je kunt de pasta tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bak. Verwarm op het fornuis of in de magnetron. Voeg eventueel nog wat extra melk toe als de saus te dik is geworden.

Kan ik de saus ook invriezen?

Je kunt de saus ook van tevoren bereiden en invriezen. Vries ze bijvoorbeeld in ijsblokhouders in en plaats ze daarna in een plastic of siliconen zak. Je kunt de saus zo twee maanden goed houden. Laat ontdooien voor gebruik en verwarm langzaam alvorens er pasta aan toe te voegen.

Kan ik een andere pasta gebruiken?

Je kunt de rigatoni vervangen door een pasta naar keuze, maar neem wel een stevige pasta zodat het niet wordt ‘ondergesneeuwd’ door de saus, aangezien de saus nogal machtig is.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *