Rajma masala is zo’n gerecht dat echt bij je blijft. Het komt uit de Punjabi keuken, maar inmiddels wordt het overal in India gegeten – en terecht! Want deze kruidige curry van kidneybonen in een rijke tomaten-uien saus is niet alleen troostrijk en vullend, maar ook nog eens eiwitrijk. Helemaal als je ‘m combineert met rijst. Dan heb je een complete maaltijd waar je uren op vooruit kunt.
Wat ik er zelf zo fijn aan vind? De veelzijdigheid! ‘s Avonds eet je het met roti of chapati, en wat je overhoudt roer je de volgende dag gewoon door wat warme rijst. Rajma chawal dus – simpel, maar zó goed.
Rajma maken is echt niet moeilijk, maar met een paar slimme trucjes wordt het nóg lekkerder:
Rajma masala – ook wel rajma curry genoemd – is een klassieker uit Noord-India. Kidneybonen worden langzaam gestoofd in een gekruide saus van tomaat, ui en specerijen. De combinatie met rijst, oftewel rajma chawal, is misschien wel het ultieme Indiase comfortfood. Je ziet het vaak op feestjes, maar het is minstens zo fijn als doordeweekse maaltijd.
De basis is simpel: bonen, een goede saus, en liefde. Maar er zijn ook veel variaties. Zo voegen sommige recepten aardappel of bloemkool toe, terwijl andere versies de kidneybonen combineren met zwarte urad dahl voor een diepe, rijke smaak.
Wat jouw versie ook wordt: met een dampend schaaltje rajma op tafel zit je altijd goed.
Zachte kidneybonen in een kruidige, romige tomatensaus – rajma masala is ultiem comfortfood. Het suddert lekker lang zodat alle smaken diep in de bonen trekken. Heerlijk met geurende jeera rijst of gewoon een lepel rechtstreeks uit de pan!
Doe de geweekte kidneybonen samen met 1 theelepel zout en 3 cups water in de instant pot en kook 8 minuten op high pressure, 15 minuten NPR en dan het ventiel losdraaien. Zet opzij.