Door een filmpje op Instagram moeste ik ineens weer denken aan een salade die ik vroeger nog weleens maakte. Makkelijk en lekker, bovendien zijn peulvruchten gezond. Het blijkt een Turkse bonensalade te zijn, genaamd piyaz tarifi. Door de friszure smaak van sumak zorgt deze dressing voor een echte smaakexplosie.
Wat is sumak?
Sumak is een mengsel van verschillende gedroogde besjes van de sumakplant. De besjes worden gedroogd en vermalen tot een grof poeder.
Jaren geleden kwam ik er mee in aanraking toen ik een abonnement had op FoodWeLove. Sindsdien gebruik ik het af en aan in verschillende gerechten, maar altijd uit de losse pols en eigenlijk nooit echt gedocumenteerd. Tot deze dressing dus!
Sumak vind je ook in za’atar. Ook deze mix gebruik ik graag. In dit recept gebruik ik het als dip voor een Turks broodje.
Piyaz tarifi
Ingrediënten
Voor de sumak dressing
Instructies
-
Spoel de limabonen overvloedig met water en laat ze uitlekken.
-
Snijd ondertussen de ui in halve dunne ringetjes, de tomaat in blokjes en hak de koriander fijn. Meng dit met de limabonen in een schaal.
-
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep dit door de bonensalade. Serveer direct. Houd de dressing apart als je niet direct aan tafel gaat.
-
Porties 2
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 332kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 12.9g20%
- Verzadigd vet 2.6g13%
- Totaal koolhydraten 31.2g11%
- Voedingsvezel 15.4g62%
- Proteïne 14.9g30%
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Notitie
Lekker met wat falafel en een Turks broodje. Dat broodje scheur je dan in stukken en doop je in olijfolie en vervolgens in wat za’atar.