Print opties:

Pittige samosa’s

Samosa’s

Kerstavond 2023 aten we bij mijn schoonmoeder. Het was de eerste keer dat ze veganistisch ging koken, dus het was best spannend. En om eerlijk te zijn had ik niet anders verwacht dan dat het heerlijk zou zijn. En mede dankzij dat recept kwam ik tot onderstaande pittige samosa’s.

Samosa’s worden vaak als voorgerecht of bijgerecht geserveerd en komen uit de Indiase of Pakistaanse keuken. De vulling is meestal een mengsel van aardappelen, ui, doperwten, koriander en kikkkererwten. Soms wordt er nog kippenvlees aan toegevoegd. Maar altijd is het voorzien van een hele lading kruiderij. Het omhulsel kan filodeeg of bladerdeeg zijn. De filodeeg samosa’s zijn vaak kleine driehoekjes en worden gefrituurd. Mijn pittige samosa’s zijn gemaakt van bladerdeeg en gaan in de oven.

Allergenen

Deze samosa’s zijn van nature noten- en sojavrij. Bladerdeeg is ook glutenvrij te koop, maar is - vind ik - wel heel erg duur! Eet jij glutenvrij en heb je een goede tip voor de lezers waar de glutenvrije betaalbare bladerdeeg kunnen kopen, of misschien heb je wel een recept, laat het dan vooral weten in de reacties onder dit bericht.

Toen mij laatste werd gevraagd of ik überhaupt wel sambal eet vroeg ik mij af ‘waarom niet?’ Maar blijkbaar is dus niet iedere sambal vegan 🌱 
De sambal badjak van het merk Koningsvogel is dat wel gelukkig. Het blijkt dus dat in sommige sambals garnalenpoeder, niet eens trassi, wordt gebruikt.

❗️Tip: Lees eerst het recept door en zet alle ingrediënten vast klaar. Dan ben je veel vlugger klaar en kun je niets vergeten.

Keuken
Menugang ,
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Bereiding: 15 minuten Overig: 20 minuten Totale tijd: 45 minuten
Temperatuur 200  °C
Porties 10
Calorieën 354 kcal pp
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • 200 gram aardappel
  • 1/2 paprika
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • 100 gram kokoscrème (bon coco)
  • 1/4 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepel sambal
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram ui
  • 1 rode peper
  • 50 gram wortel
  • 50 gram doperwten
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 60 ml water
Instructies
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze vervolgens gaar in een laagje water.

    Verwarm de oven tot 200 graden.

  2. Snipper de ui, rasp de wortel, snijd de peper, knoflook en paprika in piepkleine blokjes. Doe alles in een hapjespan waarin je wat olie hebt verhit. Bak een minuut of 3 en voeg dan alle specerijen toe. Bak nog eens 3 minuten en giet dan het water erbij. Los hier de kokoscrème in op.

  3. Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht om te ontdooien.

  4. Giet de aardappeltjes af en doe ze bij de rest in de hapjespan. Haal van het vuur af, meng alles goed door elkaar en stamp dan grof met een pureestamper.

  5. Leg nu wat van het mengsel op de helft van een plakje bladerdeeg en vouw het plakje diagonaal dubbel. Druk de randen vast met vochtige vingers of met een vork. Herhaal tot alle groente en bladerdeeg op is.

  6. Leg alles op een met bakpapier bekleed rooster en schuif het in het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten heb je heerlijk goudbruine en knapperige samosa’s.

Voedingswaarden

Porties 10


Hoeveelheid per portie
Calorieën 354kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 27.2g42%
Verzadigd vet 10.5g53%
Totaal koolhydraten 22.1g8%
Voedingsvezel 2.7g11%
Proteïne 4.4g9%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!