Toen ik een paar jaar geleden deelnam aan de VeganChallenge zag ik voor het eerst een recept voor vegan filet americain met dit hoofdingrediënt. Daarna ben ik het vaker tegengekomen in verschillende variaties. Maar zoals gezegd moest ik hard lachen en klikte het recept toch telkens weer weg. Maar uiteindelijk heeft mijn nieuwsgierigheid het gewonnen van het gegiechel.
De benaming doet vermoeden dat het uit Amerika komt, maar daar schijnt het niets mee van doen te hebben. In België en Frankrijk is filet americain gehakte biefstuk. Zonder toevoeging van kruiden of andere ingrediënten. Dat noemen wij in Nederland tartaar. Wij noemen het filet americain wanneer aan de tartaar andere ingrediënten zijn toegevoegd, zoals peper of uitjes. Dat noemen de Belgen en Fransen dan weer filet préparé of simpelweg préparé.
In België en het zuiden van Nederland is er een pittiger variant te vinden van filet americain: een ‘broodje Martino’. Dat is eigenlijk een broodje préparé waaraan nog wat extra ingrediënten zijn toegevoegd, zoals augurk, cayennepeper, pili-pili, uitjes, worcestershire saus, tabasco en ketchup. ‘Mijn’ recept is dus eigenlijk een mix van filet americain en martino.
Rijstwafels! Ja precies, die droge maar oh zo lekkere wafel die je heerlijk kunt beleggen met avocado en tomaat. Diezelfde rijstwafel is het hoofdbestanddeel van deze filet Americain! Je kunt de rijstwafel gebruiken die jij het lekkerst vindt. Dus gewone simpele rijstwafels, of een volkoren versie of bijvoorbeeld met quinoa. Ze zijn allemaal prima bruikbaar voor dit recept. Ik gebruikte een rijstwafel van zilvervliesrijst en quinoa.
Snijd de ui, augurk, kappertjes en knoflook fijn. Verkruimel de rijstwafels.
Meng vervolgens alle ingrediënten in een afsluitbare bak.
Serveer met toast, puntjes pita of stokbrood.