Print opties:

Pikante 🌶️ hummus

Pikante hummus

Pikante hummus kocht ik altijd in de winkel terwijl ik andere soorten hummus wel zelf maakte. Gek toch eigenlijk? Zeker als je bedenkt dat er in de versie die ik altijd kocht meer dan 15 ingrediënten (!) zitten. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan, met maar zes ingrediënten!

Voedingswaarden

Sinds ik over ben gegaan naar een veganistische leefstijl lees ik de etiketten nog aandachtiger dan voorheen. Het is tenslotte wel van belang dat ik genoeg binnen krijg van alles. Zo zijn eiwitten natuurlijk erg belangrijk. Dat is dan ook meestal de eerste vraag die ik krijg “waar haal je je eiwitten dan vandaan?”. Nou, uit deze zelfgemaakte hummus bijvoorbeeld: ruim 27 gram eiwit tegenover 7 gram in de supermarktversie. Ook qua vezels doet de zelfgemaakte het stukken beter.

Maar goed, kies je voor gemak en lekker dan is de pikante hummus van de AH zeker een goede optie. Alhoewel je binnen vijf minuten zelf hummus op tafel zet. Echt waar!

Bewaren

Gebruik oude glazen potten, bijvoorbeeld van pindakaas, jam of augurken. Heb je die niet dan kun je altijd nog overgaan tot aanschaffen. Zelf ik heb ik weckpotten die je afsluit met ring en klemmen. 

Bewaar de hummus in de koelkast. In tegenstelling tot de supermarktversie zijn er geen conserveermiddelen gebruikt, maar ik denk dat de hummus een week goed blijft in de koelkast. Helaas kan ik het niet met 100% zekerheid zeggen, omdat de hummus het bij mij nooit zo lang uithoudt!

Serveertips

  • Besmeer een boterham met hummus in plaats van met boter of margarine. Beleg de boterham rijkelijk met kiemgroenten of tomaat of komkommer. Lekker pittig en toch fris met een bite!
  • Besmeer een volkoren tortilla met de pikante hummus, schep er een eetlepel groene linzen op en een handje rucola.
  • Hou je van poké bowls? Doe er dan eens een flinke schep hummus bij. Zelf eet ik graag warm, koud en lauw door elkaar in zo’n bowl. Genieten.
  • Wil je minder snoepen, meer groenten en heb je trek tijdens televisie kijken? Snijd wat komkommer, wortel, bleekselderij etc. in dunne repen. Lepel een flinke klodder hummus in een leuk glaasje en zet daar de repen rauwkost in. Staat leuk, is lekker en bovendien beter voor de lijn.
Keuken
Menugang
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Totale tijd: 5 minuten
Porties 6
Calorieën 100
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • 240 g kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 2 el tahin (vloeibaar)
  • 1.5 geroosterde paprika (uit pot)
  • 2 tl sriracha
  • 1.5 tl gemalen komijnzaad
  • 60 ml aquafaba
  • snufje zout
Instructies
  1. Giet de kikkererwten af, vang het vocht op, spoel ze af.

  2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulseer tot de hummus de gewenste textuur heeft.

  3. Proef de hummus en voeg eventueel nog meer sriracha toe.

    Om de hummus extra zacht en glad te krijgen kun je een eetlepel ijswater toevoegen en nog een keer kort pulseren.
Voedingswaarden

Porties 6


Hoeveelheid per portie
Calorieën 100kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 4g7%
Verzadigd vet 0.6g3%
Totaal koolhydraten 9.2g4%
Voedingsvezel 4.4g18%
Proteïne 4.6g10%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!