Alledrie de soorten pasta zijn gevuld, maar ze zijn allemaal op een andere manier gevouwen. Ravioli zijn vierkante kussentjes met vulling. Tortellini zijn rechte lapjes die zijn opgerold en tot een ringetje gevouwen. Cappelletti zijn vierkantjes die tot driehoek zijn gevouwen en daarna een ‘draai hebben gemaakt’, waardoor het een soort hoedjes lijken. Je weet wel, zoals vroeger een bootje van een krant werd gemaakt en dan omgedraaid op het hoofd dienst deed als hoedje. Zoiets… Zeker ben ik hier niet van, maar volgens mij zit er van oudsher ook verschil in de vulling.
Hoe dan ook, ik gebruikte voor dit recept cappelletti gevuld met pittige linzen van het merk D’Angelo. Dit is een Duits merk en je zult het dan ook niet gauw tegenkomen in de Nederlandse supermarkt.
Sterker nog, in Duitsland heb ik het tot nu toe alleen nog maar bij de Globus kunnen vinden, en dan ook nog eens niet in alle supermarkten. Helaas. Dus ik moet mijn voorraad maar aanvullen via internet. Het is namelijk té lekker en zo handig tijdens het kamperen.
Voel je dus vooral vrij om een andere soort gevulde pasta te gebruiken. Of zelfs een heel andere soort pasta. Kerstomaatjes passen tenslotte bij iedere soort pasta – vind ik dan – en ook de groene aspergetips zijn niet zodanig uitgesproken van smaak dat ze enkel hierbij passen.
Dit gerecht is zo makkelijk te bereiden, dat ik het zelfs op de camping maak met maar één pitje. Nou ja, inductieplaatje eerlijk gezegd. In minder dan een half uurtje zit je aan tafel en kun je genieten van een bord pasta.
Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk te maken, maar het is ook nog eens gezond. De groene aspergetips bevatten veel vezels, vitamines en mineralen, terwijl de kerstomaatjes rijk zijn aan antioxidanten en vitamine C. Doordat de pasta is gevuld met pittige rode linzen heb je ook nog eens een goede portie koolhydraten en eiwitten, waardoor dit gerecht een perfecte maaltijd is.
Dit gerecht is bedoeld voor 2 personen, maar als je er een lekkere salade en een stuk knapperig brood bij serveert kun je er wel 3 personen mee voeden.
Groene asperges zijn de jonge, dunne scheuten van de aspergeplant die boven de grond groeit. Witte asperges groeien onder de grond, worden hierdoor beschermd tegen zonlicht, en blijven dus wit.
Groene asperge hebben een milde, zoete en nootachtige smaak en zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, foliumzuur, kalium en vezels. Asperges helpen bij het afdrijven van overtollig vocht. Vaak riekt urine de dag na het eten van asperges.
✅ Tip: Gebruik eens een andere pastasoort dan je gewend bent.
Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vang 240 ml (1 cup) kookvocht op wanneer je de pasta afgiet. Snijd ondertussen het sjalotje fijn en pers de knoflook uit.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de aspergetips en kerstomaatjes, ongeveer 5 minuten. Voeg dan het sjalotje, de knoflook en rozemarijn toe. Bak tot de sjalot glazig ziet. Blus af met het kookvocht.
Schep de pasta er voorzichtig door en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel over twee diepe borden of schalen en strooi er eventueel wat chilivlokken over, druppel er balsamico azijn over naar smaak en strooi vlak voor het serveren het geroosterde amandelschaafsel over het gerecht.
Wat mij betreft hoeft hier geen strooisel meer overheen, zelfs niet zonder de amandeltjes. Maar mocht je toch een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas zoeken, probeer dan eens mijn parmebaas.