Print opties:

Pasta met gekarameliseerde uien

pasta met gekarameliseerde uien

En ook deze keer weer een pastagerecht wat ik heb gegeten bij mijn dochter. Het was zó lekker dat we de inhoud van de schaal in no time met zijn drieën opgepeuzeld hadden. Serveer je er een salade, brood of een vleesopvolger bij dan is het recept prima geschikt voor vier personen.

Eet je er niets bij, dan mis je ook helemaal niets: het is lekker, vullend en heeft allerlei smaken. Maar eet je er bijvoorbeeld chicken tenders van Vivera bij, dan vult het de pasta wel heel goed aan. Enne… die chicken tenders zijn met vier minuten klaar in de airfryer 😉

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien worden langzaam gegaard op laag vuur totdat de natuurlijke suikers de uien vrijkomen en de witte uien veranderen in heerlijke zoete goudbruine uien. Door de uien te karameliseren in plaats van te bakken worden de uien superzacht en hebben een heerlijke zoete en tegelijk een beetje hartige smaak.

De ingrediënten

Het lijkt misschien een lange lijst met ingrediënten, maar het meeste ervan zul je waarschijnlijk wel in huis hebben. Mede hierdoor is het dus eigenlijk ook nog eens een budgetvriendelijk recept.

  • Uien - hét middelpunt van dit gerecht. Tijdens het karameliseren zullen de uien nog wel flink slinken, dus je hebt er best wel wat van nodig. Ga maar uit van één ui per persoon, maar omdat uien nogal eens verschillen qua grootte heb ik het gewicht er ook maar bij vermeld.
  • Knoflook - schrik niet, de smaak van de geroosterde knoflook is veel zachter dan je zou denken. Het geeft het gerecht een heerlijke zachte subtiele knoflooksmaak.
  • Zongedroogde tomaatjes - ook al zo’n fijn en smaakvol ingrediënt. Ik gebruikte een potje met vooraf in reepjes gesneden tomaatjes en, om de smaak van het gerecht te versterken, gebruikte ik ook de olie uit het potje in plaats van gewone olijfolie.
  • Verse kruiden - ik had in mijn indoor moestuintje nog basilicum en peterselie wat op moest en dat was precies genoeg voor dit gerecht.
  • Baby spinazie - om wat extra groenten aan het gerecht toe te voegen gebruikte ik baby spinazie. Dit is al zo zacht dat het ‘smelt’ in het gerecht.
Methode ,
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Bereiding: 1 uur Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Temperatuur 200  °C
Porties 4
Geschatte kosten €  4
Calorieën 505 kcal
Beste seizoen Jaarrond
Dieet / Allergie Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • 400 gram pasta (naar keuze, bijv. farfalle)
  • 5 stuks ui (400 gram uienringen)
  • 1 bol knoflook (bovenkant eraf)
  • 80 gram zongedroogde tomaatjes (in reepjes)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • peper en zout (naar smaak)
  • 1 citroen (het sap)
  • 100 gram baby spinazie (fijngehakt)
  • 1 handje peterselie (vers)
  • 1 handje basilicum (vers)
  • olie (van de zongedroogde tomaatjes)
  • 120 ml kokosmelk
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 200 graden.

  2. gekarameliseerde uien uit de oven

    Schep de uienringen en reepjes zongedroogde tomaat in een ovenschaal en strooi er de paprikapoeder en gedroogde peterselie over. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Schud alles goed door elkaar en zet de knoflookbol in het midden. Giet de olie van de zongedroogde tomaatjes of gewoon olijfolie over het gerecht. Dek het geheel af met aluminiumfolie en schuif het in de oven voor 1 uur. Keer het halverwege de tijd een keer om.

    Zorg ervoor dat de tomaatjes die in het potje achterblijven nog onder de olie staan.
  4. Zo’n 20 minuten voordat de uien klaar zijn, kook je de pasta volgens beschrijving op de verpakking.

    Houd 1 cup van het kookvocht achter.
  5. Haal de ovenschaal uit de oven en verwijder - met een tang! - de bol knoflook en knijp de teentjes uit de bol. Voeg vervolgens de pasta, verse peterselie, basilicum en de babyspinazie toe, giet het citroensap en de kokosmelk erbij en roer als goed door elkaar. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe.

    Enjoy!

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 505kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 9.3g15%
Verzadigd vet 5.3g27%
Natrium 253mg11%
Kalium 1243mg36%
Totaal koolhydraten 83.7g28%
Voedingsvezel 8.5g34%
Suikers 9.8g
Proteïne 17.1g35%

Vitamine C 23 mg
Calcium 106 mg
IJzer 5.5 mg
Foliumzuur 86 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Helaas was mijn bol knoflook niet zo heel fraai, dus ik heb alle teentjes er gepeld doorheen gedaan. Op die manier kon ik de lelijke plekjes goed zien en verwijderen.

Bekijk online: https://www.silphyaskitchen.nl/recept/pasta-met-gekarameliseerde-uien/
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!