Pasta met gekarameliseerde uien

Als jij ook van makkelijke eenpansgerechten houdt dan zou je deze pasta met gekarameliseerde uien zeker moeten proberen. Het is heerlijk, budgetvriendelijk en bovendien erg makkelijk.
pasta met gekarameliseerde uien pinit Bekijk galerij 3 foto's

En ook deze keer weer een pastagerecht wat ik heb gegeten bij mijn dochter. Het was zó lekker dat we de inhoud van de schaal in no time met zijn drieën opgepeuzeld hadden. Serveer je er een salade, brood of een vleesopvolger bij dan is het recept prima geschikt voor vier personen.

Eet je er niets bij, dan mis je ook helemaal niets: het is lekker, vullend en heeft allerlei smaken. Maar eet je er bijvoorbeeld chicken tenders van Vivera bij, dan vult het de pasta wel heel goed aan. Enne… die chicken tenders zijn met vier minuten klaar in de airfryer 😉

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien worden langzaam gegaard op laag vuur totdat de natuurlijke suikers de uien vrijkomen en de witte uien veranderen in heerlijke zoete goudbruine uien. Door de uien te karameliseren in plaats van te bakken worden de uien superzacht en hebben een heerlijke zoete en tegelijk een beetje hartige smaak.

De ingrediënten

Het lijkt misschien een lange lijst met ingrediënten, maar het meeste ervan zul je waarschijnlijk wel in huis hebben. Mede hierdoor is het dus eigenlijk ook nog eens een budgetvriendelijk recept.

  • Uien – hét middelpunt van dit gerecht. Tijdens het karameliseren zullen de uien nog wel flink slinken, dus je hebt er best wel wat van nodig. Ga maar uit van één ui per persoon, maar omdat uien nogal eens verschillen qua grootte heb ik het gewicht er ook maar bij vermeld.
  • Knoflook – schrik niet, de smaak van de geroosterde knoflook is veel zachter dan je zou denken. Het geeft het gerecht een heerlijke zachte subtiele knoflooksmaak.
  • Zongedroogde tomaatjes – ook al zo’n fijn en smaakvol ingrediënt. Ik gebruikte een potje met vooraf in reepjes gesneden tomaatjes en, om de smaak van het gerecht te versterken, gebruikte ik ook de olie uit het potje in plaats van gewone olijfolie.
  • Verse kruiden – ik had in mijn indoor moestuintje nog basilicum en peterselie wat op moest en dat was precies genoeg voor dit gerecht.
  • Baby spinazie – om wat extra groenten aan het gerecht toe te voegen gebruikte ik baby spinazie. Dit is al zo zacht dat het ‘smelt’ in het gerecht.

❗️ Pro tip: Heb je na het maken van het recept nog wat verse kruiden over en weet je niet wat je ermee moet doen? Hak ze fijn, vul een ijsblokjeshouder met de kruiden, giet er een beetje olijfolie overheen en vries ze in. Zo heb je altijd een heerlijke smaakmaker bij de hand! Lees ook mijn artikel: “Wat te doen met restjes groene kruiden: 5 handige tips”.

Pasta met gekarameliseerde uien

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 1 uur Totale tijd 1 uur 10 minuten
Temperatuur: 200  °C Porties: 4 Calorieën: 505 kcal
Beste seizoen: Jaarrond

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven tot 200 graden.

  2. Schep de uienringen en reepjes zongedroogde tomaat in een ovenschaal en strooi er de paprikapoeder en gedroogde peterselie over. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Schud alles goed door elkaar en zet de knoflookbol in het midden. Giet de olie van de zongedroogde tomaatjes of gewoon olijfolie over het gerecht. Dek het geheel af met aluminiumfolie en schuif het in de oven voor 1 uur. Keer het halverwege de tijd een keer om.

    Zorg ervoor dat de tomaatjes die in het potje achterblijven nog onder de olie staan.
  4. Zo’n 20 minuten voordat de uien klaar zijn, kook je de pasta volgens beschrijving op de verpakking.

    Houd 1 cup van het kookvocht achter.
  5. Haal de ovenschaal uit de oven en verwijder - met een tang! - de bol knoflook en knijp de teentjes uit de bol. Voeg vervolgens de pasta, verse peterselie, basilicum en de babyspinazie toe, giet het citroensap en de kokosmelk erbij en roer als goed door elkaar. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe.

    Enjoy!

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 505kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 9.3g15%
Verzadigd vet 5.3g27%
Natrium 253mg11%
Kalium 1243mg36%
Totaal koolhydraten 83.7g28%
Voedingsvezel 8.5g34%
Suikers 9.8g
Proteïne 17.1g35%

Vitamine C 23 mg
Calcium 106 mg
IJzer 5.5 mg
Foliumzuur 86 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Helaas was mijn bol knoflook niet zo heel fraai, dus ik heb alle teentjes er gepeld doorheen gedaan. Op die manier kon ik de lelijke plekjes goed zien en verwijderen.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen farfalle in huis, wat nu?

Ook al gebruikte ik farfalle in dit gerecht, je kunt elke soort pasta gebruiken waar je dol op bent.

Kan ik de kokosmelk vervangen?

Als jij geen fan bent van kokosmelk, dan kun je dit prima vervangen door een plantaardige kookroom (soja, haver) of een cashew crème.

Is dit gerecht glutenvrij?

Nee, maar dit kun je eenvoudig glutenvrij maken door de pasta te vervangen door een glutenvrije variant.

Kan ik ook diepvries spinazie gebruiken?

Jazeker! Dit gerecht leent zich prima voor het toevoegen van wat diepvries groenten als spinazie of doperwten.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *