Mini kerstkrans en kerststaaf – lekker en feestelijk!
Genoten we vorige maand nog van een zelfgemaakte banketstaaf, deze maand maken we er een prachtige kerstkrans van! Rol je de amandelspijs een beetje economisch uit, dan kun je een kerstkrans én een kerststaaf maken. Beiden zijn klein, in totaal genoeg voor 8 personen. Het is tenslotte erg zoet, dus een klein stukje is vaak al voldoende.
Kerst & Tradities
Voor het ene gezin draait kerst volledig om het religieuze gedeelte, voor het andere gezin is kerst voornamelijk gezelligheid en samenzijn en komt het geloof er helemaal niet bij kijken. Maar hoe kerst ook gevierd wordt: een kerstboom, warme chocolademelk met slagroom en een kerstkrans mogen eigenlijk niet ontbreken. En Scrooge natuurlijk…
Ik denk altijd met weemoed terug aan kerst, toen kerst nog magisch was sneeuw- en ijspret. In mijn herinnering hadden we tijdens de kerstdagen vroeger altijd sneeuw, stond ik altijd op de schaatsen en hadden we heerlijke kerstmuziek draaien.
🎵 I’m dreaming of a white Christmas 🎶
I'm dreaming of a white Christmas Just like the ones I used to know Where the treetops glisten, and children listen To hear sleigh bells in the snow May your days be merry and bright And may all your Christmases be white I'm dreaming of a white Christmas With every Christmas card I write May your days be merry and bright And may all your Christmases be white
Tover een feestelijke banketletter of -staaf op tafel! Heerlijk gevuld met amandelspijs, perfect bij de koffie én een echte traktatie tijdens de feestdagen. Simpel om te maken, groots om van te genieten!
Ingrediënten
1/2rol bladerdeeg
300gram amandelspijs
3eetlepels plantaardige melk
1eetlepel maple syrup
12 gekonfijte vruchten (om te garneren)
Zo maak je het
Oven voorverwarmen en bladerdeeg voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) en leg het bladerdeeg uit op een vel bakpapier.
Amandelspijs soepel maken: Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe aan het amandelspijs en kneed het tot een soepele, langwerpige rol die ongeveer net zo lang is als de breedte van het bladerdeeg.
Vouwen en vormen: Leg de rol amandelspijs aan de rand van het bladerdeeg en rol het op, snijd het overige bladerdeeg weg en gebruik dat ergens anders voor. Plaats de rol met de naad naar beneden op het bakpapier. Vorm nu een krans van de rol.
Bestrijken: Bestrijk de krans met een mix van plantaardige melk en maple syrup.
Uiteraard heb jij je gedachten wél bij het bakken en leg je de gekonfijte vruchten er pas op ná het bakken!
Bakken: Bak je kerstkrans in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, totdat hij goudbruin en knapperig is. Garneer met de gekonfijte vruchten.
Voedingswaarden
Hoeveelheid per portie
Calorieën157kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet8.5g14%
Verzadigd vet1.6g8%
Natrium60mg3%
Kalium71mg3%
Totaal koolhydraten17g6%
Voedingsvezel2.5g10%
Suikers12.1g
Calcium 25 mg
IJzer 0.4 mg
Foliumzuur 9 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger
Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!