Print opties:

Linzenburgers met avocado-chilisaus

Broodje linzenburger met avocado-chilisaus en salade

Linzenburgers met avocado-chilisaus zijn niet alleen onwijs lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en een geweldig alternatief voor een hamburger. Door een kleine aanpassing zijn deze linzenburgers met avocado-chilisaus vegan te maken.

Voorbereiding is het halve werk

Voor de linzenburgers heb je groene linzen nodig. Je kunt hiervoor gewoon linzen uit blik gebruiken. Omdat ik mealprep had ik een pot vol met gekookte groene linzen en een bak met gekookte zilvervliesrijst staan. Daarmee bespaarde ik dus tijd. 

Ga je zelf groene linzen koken, reken dan op ongeveer 20 minuten kooktijd. Ook voor de rijst moet je uitgaan van zeker 15 minuten kooktijd. Tel dus 20 minuten op bij de totale tijd.

Opmerking bij de ingrediënten

  • Groene linzen zijn een prima vleesvervanger en hebben van zichzelf een pittige nootachtige smaak.
  • Zilvervliesrijst vind ik niet alleen lekker, het is ook veel voedzamer dan witte rijst. Maar je kunt ook een andere soort rijst gebruiken.
  • Havervlokken geeft de burger wat meer body.
  • Lijnzaad en water – dit wordt gebruikt in plaats van een ei om de ingrediënten te binden.
  • Chilivlokken kun je zoveel of zo weinig gebruiken als je wil. Ik hou wel van een beetje pit.
Methode ,
Keuken
Menugang
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 15 minuten Totale tijd: 30 minuten
Porties 4
Calorieën 419 kcal
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij
Ingrediënten
    Linzenburgers
  • 200 g zilvervliesrijst (gekookt)
  • 200 g linzen (groen)
  • 75 g wortel
  • 60 g havervlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el lijnzaad (gebroken)
  • 3 el water
  • Avocado-chilisaus
  • 1 avocado
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el limoensap
  • 1 el mayonaise
  • 2 el soja yoghurt
  • Overig
  • 4 bolletjes (volkoren)
Instructies
    Avocado-chilisaus
  1. Halveer de avocado en verwijder de pit. Prak het vruchtvlees fijn en meng met de overige ingrediënten. Gebruik eventueel een staafmixer.

  2. Linzenburgers
  3. Kook de rijst en de linzen volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng ondertussen het lijnzaad met het water en laat dit vijf minuten staan. Maak de wortel schoon en snijd in plakken.

    Gebruik je linzen uit blik, dan hoef je ze uiteraard niet eerst te koken.
  4. Doe alle ingrediënten voor de linzenburgers, behalve het lijnzaadmengsel, in de keukenmachine en pulseer tot er een compacte massa ontstaat. Voeg dan het lijnzaadmengsel toe en pulseer nogmaals.

  5. Vorm met vochtige handen linzenburgers van het mengsel. Leg ze eventueel tot gebruik in de koelkast. Bak de linzenburgers op laag vuur tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

  6. Leg de linzenburger op een broodje en doe er een flink lepel avocado-chilisaus op. Serveer er een frisse salade bij.

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 419kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 14.5g23%
Verzadigd vet 1.9g10%
Totaal koolhydraten 51.1g18%
Voedingsvezel 11.5g46%
Proteïne 15.4g31%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!