Linzenburgers met avocado-chilisaus zijn niet alleen onwijs lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en een geweldig alternatief voor een hamburger. Door een kleine aanpassing zijn deze linzenburgers met avocado-chilisaus vegan te maken.
Voor de linzenburgers heb je groene linzen nodig. Je kunt hiervoor gewoon linzen uit blik gebruiken. Omdat ik mealprep had ik een pot vol met gekookte groene linzen en een bak met gekookte zilvervliesrijst staan. Daarmee bespaarde ik dus tijd.
Ga je zelf groene linzen koken, reken dan op ongeveer 20 minuten kooktijd. Ook voor de rijst moet je uitgaan van zeker 15 minuten kooktijd. Tel dus 20 minuten op bij de totale tijd.
Halveer de avocado en verwijder de pit. Prak het vruchtvlees fijn en meng met de overige ingrediënten. Gebruik eventueel een staafmixer.
Kook de rijst en de linzen volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng ondertussen het lijnzaad met het water en laat dit vijf minuten staan. Maak de wortel schoon en snijd in plakken.
Doe alle ingrediënten voor de linzenburgers, behalve het lijnzaadmengsel, in de keukenmachine en pulseer tot er een compacte massa ontstaat. Voeg dan het lijnzaadmengsel toe en pulseer nogmaals.
Vorm met vochtige handen linzenburgers van het mengsel. Leg ze eventueel tot gebruik in de koelkast. Bak de linzenburgers op laag vuur tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Leg de linzenburger op een broodje en doe er een flink lepel avocado-chilisaus op. Serveer er een frisse salade bij.
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.