Kruidige worteltjestaart met een zachte textuur (carrot cake)
Worteltjestaart – beter bekend als carrot cake – is een veelzijdige lekkernij. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje of dessert, bijvoorbeeld met een beetje (warme) vanillesaus. Dit recept houdt het simpel en natuurlijk, zonder toegevoegde suiker. Wil je het toch wat zoeter? Voeg dan gerust wat suiker of zoetstof toe.
Tips, variaties en bewaartips voor de perfecte worteltjestaart
Geen volkorenmeel in huis? Geen probleem, gewone bloem werkt ook prima. Heb je geen pompoenkruiden in huis en geen zin om het zelf te maken? Kaneel of speculaaskruiden zijn prima vervangers. Voor de natuurlijke zoetheid zijn Medjool dadels een aanrader dankzij hun zachte en zoete smaak. Heb je andere dadels? Week ze dan even in heet water tot ze zacht zijn.
Zelfgemaakte appelmoes tilt deze taart echt naar een hoger niveau. Schil een paar appels, verwijder de klokhuizen, en kook de stukjes in ongeveer 15 minuten tot een heerlijke moes. Wil je liever een stevigere taart? Gebruik minder melk, voeg wat extra meel toe of laat de appelmoes achterwege.
Deze taart blijft een paar dagen heerlijk in een afgesloten bak in de koelkast. Helaas is invriezen niet aan te raden.
Geniet van deze smeuïge worteltjestaart en laat je verrassen door de pure smaken en natuurlijke zoetheid!
Deze kruidige worteltjestaart met een smeuïge textuur is heerlijk als ontbijt, tussendoortje of dessert. Gemaakt met natuurlijke zoetheid van dadels en appelmoes, zonder toegevoegde suiker. Een gezonde en smaakvolle traktatie!
Ingrediënten
200gram volkorenmeel
200gram wortel (geraspt)
1theelepel pompoenkruiden
1theelepel bakpoeder
1theelepel baksoda
1snuf zout
10 medjool dadels (ontpit)
300ml havermelk
100gram appelmoes
1handje walnoten (grof gehakt)
50gram kokosrasp
Zo maak je het
Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 190℃ (boven- en onderwarmte). Vet een kleine taartvorm in of bekleed deze met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten: Doe het volkorenmeel, bakpoeder, baksoda, pompoenkruiden en zout in een kom en mix goed door elkaar.
Bereid de dadels: Bij gebruik van harde dadels: week ze 5-10 minuten in kokend water en giet dan af. Snijd in kleine stukjes.
Maak de vulling: Rasp de wortelen fijn en hak de walnoten grof.
Meng het beslag: Voeg de wortel, dadels, walnoten, appelmoes en havermelk toe aan de kom met droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar. Is het beslag te droog? Voeg extra melk toe. Is het te nat? Voeg wat extra meel of kokosrasp toe.
Bakken: Giet het beslag in de taartvorm en bak de taart ongeveer 45 minuten. Controleer met een prikker of de taart gaar is: deze mag licht vochtig zijn, maar niet kleverig.
Voedingswaarden
Porties 6
Hoeveelheid per portie
Calorieën266kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet9.7g15%
Verzadigd vet5g25%
Natrium159mg7%
Kalium316mg10%
Totaal koolhydraten36g12%
Voedingsvezel7.4g30%
Suikers12.1g
Proteïne5.7g12%
Vitamine C 2 mg
Calcium 94 mg
IJzer 1.9 mg
Foliumzuur 31 mcg
Vitamine B12 0.18 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger
Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!
💶 Geschatte kosten: De geschatte kosten zijn gebaseerd op gangbare supermarktprijzen en de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden gebruikt. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van waar je boodschappen doet en of je kiest voor biologische producten. Het scheelt natuurlijk ook als je sommige ingrediënten al in huis hebt.