Smeer wat kruidenboter op een warm stokbroodje, laat het smelten in een opengesneden gepofte – al dan niet zoete – aardappel of doe een flinke klodder in een zoete puntpaprika, omwikkel met zilverfolie en leg in het open vuur. Smullen!
Hele volksstammen maken margarine uit voor boter, wat natuurlijk niet klopt. Zeker niet in de ogen van roomboter-liefhebbers. Margarine komt niet in de buurt van roomboter en smaakt niet naar roomboter. Wat ze ook proberen. Maar… voor deze kruidenboter gebruikte ik de plantaardige boter van Violife, met zeezout. En echt waar: het smaakt naar boter en de textuur is als van boter. Ik was dan ook overgelukkig!
En het mooie is dat ik mijn man hier in mee kan krijgen. Zelfs hij vond het meer dan prima te doen. Als er toch iemand rondloopt die absoluut geen margarine of iets dergelijks wil eten dan is hij het wel. Voortaan dus maar één soort kruidenboter maken. Een stap in de goede richting…
De kruidenboter had ik mooi in mijn Bunzlau servies gedaan en afgedekt met wat folie. Het was zeker twee weken lang net zo lekker als de eerste dag. Toen was het op. Eet je er met meerdere mensen van dan weet ik zeker dat je niets hoeft te bewaren.
Afhankelijk van hoe groot de tenen knoflook zijn – of hoe dol je bent op knoflook – gebruik je meer of minder. Ook de krulpeterselie kun je aanpassen naar wens. Ik gebruikte iets meer dan een half bakje.
Meestal is plantaardige boter niet zo hard, dus hoef je het niet lang van tevoren uit de koelkast te halen. Pers de tenen knoflook uit en hak de peterselie fijn.
Prak de knoflook en peterselie met een vork door de boter totdat alles goed gemengd is.
Bewaar het in de koelkast tot gebruik.