Oh, dit brengt me terug naar die heerlijke vakanties met opa en oma! We gingen naar Duitsland, België en zelfs een keer naar Italië! Tijdens één van die vakanties gingen we uit eten. Ik was nog maar net oud genoeg om zelf te kunnen lezen, en daar zat ik dan, vol verwachting in een gezellig restaurantje.
Ze hadden zelfs een Nederlandse menukaart voor ons. Tot mijn vreugde zag ik 'kroketjes' staan. Nou, die kende ik wel! Geen gedoe met al dat onbekende eten voor mij, dacht ik waarschijnlijk. Dus ik bestelde vol enthousiasme een portie kroketjes.
Maar oh, wat was mijn teleurstelling groot toen de kroketjes werden geserveerd. In plaats van de vertrouwde ragoutkroketten kreeg ik aardappelkroketten voorgeschoteld! Geen zachte ragoutvulling, maar aardappelpuree met een knapperig korstje. Het was echt even slikken, maar opa en oma moesten lachen en ik moest toegeven: ook al was het niet wat ik verwachtte, die aardappelkroketjes waren eigenlijk best lekker!
Aardappelkroketjes hebben hun oorsprong in de klassieke Franse keuken, waar ze bekend staan als "croquettes de pommes de terre". In de 18e eeuw werden deze knapperige hapjes voor het eerst gemaakt door Franse chef-koks die hun culinaire vaardigheden wilden tonen door simpele ingrediënten om te toveren tot iets bijzonders.
De Fransen wisten wel hoe ze van een eenvoudige aardappel iets feestelijks konden maken! Deze heerlijke snacks vonden al snel hun weg naar andere Europese landen. Vooral in België en Nederland werden aardappelkroketjes al snel een geliefd bijgerecht tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.
Het mooie aan aardappelkroketjes is dat ze zo veelzijdig zijn. Of je ze nu serveert bij een chique diner, een gezellige familiemaaltijd of gewoon als een lekkere snack, ze vallen altijd in de smaak. Vandaag de dag zijn ze geliefd over de hele wereld, en met een paar simpele ingrediënten en een beetje liefde kun je thuis je eigen versie maken.
💡 Tip: Onder het recept vind je veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden. Heb je nog andere vragen? Laat het me weten! Eet smakelijk!
Aardappelen koken: Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten. Giet de aardappelen af en laat ze goed uitstomen.
Aardappelpuree maken: Stamp de aardappelen tot een gladde puree. Voeg de fijngehakte peterselie, Spaanse gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
Kroketjes vormen: Laat de aardappelpuree afkoelen zodat deze makkelijker te hanteren is. Neem een kleine hoeveelheid puree en vorm er met je handen een kroketje van. Herhaal dit totdat alle puree op is.
Paneerstation opzetten: Zet drie kommen klaar met daarin bloem, plantaardige en paneermeel.
Paneerproces: Haal elk kroketje eerst door de bloem, zorg ervoor dat het volledig bedekt is. Dompel het daarna in de plantaardige melk. Rol het kroketje ten slotte door het paneermeel tot het goed bedekt is.
Frituren: Verhit plantaardige olie in een grote pan tot ongeveer 180°C (of gebruik een frituurpan). Frituur de kroketjes in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3-4 minuten. Laat de gefrituurde kroketjes uitlekken op keukenpapier.
Serveer de warme, knapperige aardappelkroketjes met je favoriete dipsaus of gewoon zo!
Eet smakelijk!
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.