Oh, dit brengt me terug naar die heerlijke vakanties met opa en oma! We gingen naar Duitsland, België en zelfs een keer naar Italië! Tijdens één van die vakanties gingen we uit eten. Ik was nog maar net oud genoeg om zelf te kunnen lezen, en daar zat ik dan, vol verwachting in een gezellig restaurantje.
Ze hadden zelfs een Nederlandse menukaart voor ons. Tot mijn vreugde zag ik 'kroketjes' staan. Nou, die kende ik wel! Geen gedoe met al dat onbekende eten voor mij, dacht ik waarschijnlijk. Dus ik bestelde vol enthousiasme een portie kroketjes.
Maar oh, wat was mijn teleurstelling groot toen de kroketjes werden geserveerd. In plaats van de vertrouwde ragoutkroketten kreeg ik aardappelkroketten voorgeschoteld! Geen zachte ragoutvulling, maar aardappelpuree met een knapperig korstje. Het was echt even slikken, maar opa en oma moesten lachen en ik moest toegeven: ook al was het niet wat ik verwachtte, die aardappelkroketjes waren eigenlijk best lekker!
Waar komen aardappelkroketjes vandaan?
Aardappelkroketjes hebben hun oorsprong in de klassieke Franse keuken, waar ze bekend staan als "croquettes de pommes de terre". In de 18e eeuw werden deze knapperige hapjes voor het eerst gemaakt door Franse chef-koks die hun culinaire vaardigheden wilden tonen door simpele ingrediënten om te toveren tot iets bijzonders.
De Fransen wisten wel hoe ze van een eenvoudige aardappel iets feestelijks konden maken! Deze heerlijke snacks vonden al snel hun weg naar andere Europese landen. Vooral in België en Nederland werden aardappelkroketjes al snel een geliefd bijgerecht tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.
Het mooie aan aardappelkroketjes is dat ze zo veelzijdig zijn. Of je ze nu serveert bij een chique diner, een gezellige familiemaaltijd of gewoon als een lekkere snack, ze vallen altijd in de smaak. Vandaag de dag zijn ze geliefd over de hele wereld, en met een paar simpele ingrediënten en een beetje liefde kun je thuis je eigen versie maken.
💡 Tip: Onder het recept vind je veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden. Heb je nog andere vragen? Laat het me weten! Eet smakelijk!