De herfst is weer in volle gang, en dat betekent dat kakifruit eindelijk weer in de schappen ligt. Dit kleurrijke, zoete fruit is perfect om een heerlijk ontbijtje mee te maken. Vandaag deel ik een eenvoudig, voedzaam recept voor kokosyoghurt met kakifruit-puree, gele kiwi, en een crunchy topping van pecannoten. Dit ontbijtje maak je lekker makkelijk de avond van tevoren klaar!
Kakifruit, ook wel bekend als sharonfruit of persimmon, is een echte herfstvrucht. Het seizoen begint in oktober en loopt door tot februari, afhankelijk van het land waar het vandaan komt. De smaak is zoet en honingachtig, vooral als de vrucht goed rijp is. Het zit boordevol vitamine A, C en vezels, en is laag in calorieën – ideaal dus voor een gezond ontbijt of tussendoortje.
👉 Fun fact: Door kakifruit in zijn seizoen te eten, verklein je ook nog eens je ecologische voetafdruk, omdat het niet met intensieve teeltmethoden hoeft te worden verbouwd.
Wil je jouw kakifruit sneller eetrijp maken? Probeer deze tips:
❗️ Tip: Dit ontbijtje kun je prima de avond ervoor maken, zo hoef je ’s ochtends alleen nog maar te garneren en genieten!
Schil het kakifruit: Voor een gladde puree is het handig om de vrucht te schillen, hoewel de schil ook eetbaar is.
Pureer: Doe het geschilde kakifruit, de dadel en het chiazaad in een keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
Opstijven: Giet de puree in twee kleine bakjes en zet ze afgedekt een nacht in de koelkast, zodat de chiazaadjes hun werk kunnen doen.
Serveren: Verdeel de kokosyoghurt over twee schaaltjes. Haal de kakipuree uit de koelkast en schep het eroverheen. Garneer met plakjes gele kiwi en de gehakte pecannoten.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
💶. Geschatte kosten:
De geschatte kosten zijn gebaseerd op gangbare supermarktprijzen en de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden gebruikt. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van waar je boodschappen doet en of je kiest voor biologische producten. Het scheelt natuurlijk ook als je sommige ingrediënten al in huis hebt.