Zoals je onderhand wel weet, ben ik niet echt een liefhebber van bakken. Althans, niet van taarten en koekjes. Toch zijn er van die recepten die ik met alle liefde maak, zoals kokoskoekjes of clafoutis. Aan dat rijtje voeg ik nu ook kletskoppen toe. Hoe dat zo is gekomen? Tijdens de kerstvakantie gingen mijn man en ik naar de tentoonstelling “Zuiderzeelicht” in Enkhuizen. Zijn nicht wilde graag mee en bleef logeren. Tijdens het ontbijt (wentelteefjes, mjammie) begon ze over kletskoppen zelf maken. Ik keek haar verbaasd aan, want ze houdt helemaal niet van koken. Maar dit recept was haar favoriet: supersnel klaar, weinig ingrediënten nodig, en heerlijk om te eten. Dat wilde ik ook wel proberen, want het zijn tenslotte mijn lievelingskoekje
Vanaf nu wil je amandelen in huis hebben. De rest van de ingrediënten heeft iedereen volgens mij standaard in huis. Dus iedere keer als je visite krijgt en denkt “oh help, niets bij de koffie,” duik dan gauw de voorraadkast in, zet de oven aan en maak deze overheerlijke kletskoppen. Succes verzekerd.
Afhankelijk van hoe groot je de balletjes maakt, kun je ongeveer 9 koekjes tegelijk bakken. Ze lopen flink uit, dus hou daar rekening mee. Per bakplaat ben je ongeveer 6-8 minuten bezig.
Een volgende keer ga ik proberen om ze vast wat platter te drukken met een natte lepel, de bolle kant natuurlijk. Misschien dat er dan wat meer koekjes tegelijk op de bakplaat kunnen.