Kletskoppen: een lekkere crunch bij de koffie of thee

Kletskoppen pinit

Zoals je onderhand wel weet, ben ik niet echt een liefhebber van bakken. Althans, niet van taarten en koekjes. Toch zijn er van die recepten die ik met alle liefde maak, zoals kokoskoekjes of clafoutis. Aan dat rijtje voeg ik nu ook kletskoppen toe. Hoe dat zo is gekomen? Tijdens de kerstvakantie gingen mijn man en ik naar de tentoonstelling “Zuiderzeelicht” in Enkhuizen. Zijn nicht wilde graag mee en bleef logeren. Tijdens het ontbijt (wentelteefjes, mjammie) begon ze over kletskoppen zelf maken. Ik keek haar verbaasd aan, want ze houdt helemaal niet van koken. Maar dit recept was haar favoriet: supersnel klaar, weinig ingrediënten nodig, en heerlijk om te eten. Dat wilde ik ook wel proberen, want het zijn tenslotte mijn lievelingskoekje

Vanaf nu wil je amandelen in huis hebben. De rest van de ingrediënten heeft iedereen volgens mij standaard in huis. Dus iedere keer als je visite krijgt en denkt “oh help, niets bij de koffie,” duik dan gauw de voorraadkast in, zet de oven aan en maak deze overheerlijke kletskoppen. Succes verzekerd.

Afhankelijk van hoe groot je de balletjes maakt, kun je ongeveer 9 koekjes tegelijk bakken. Ze lopen flink uit, dus hou daar rekening mee. Per bakplaat ben je ongeveer 6-8 minuten bezig.

Een volgende keer ga ik proberen om ze vast wat platter te drukken met een natte lepel, de bolle kant natuurlijk. Misschien dat er dan wat meer koekjes tegelijk op de bakplaat kunnen.

Kletskoppen: een lekkere crunch bij de koffie of thee

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 10 minuten Totale tijd 15 minuten
Temperatuur: 225  °C Porties: 40
Beste seizoen: Jaarrond
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm je oven alvast voor op 225℃, zodat hij lekker heet is als we beginnen!
  2. Hak de amandelen grof en kneed alle ingrediënten samen tot een stevige bal. Dit is het perfecte moment om je handen een beetje vies te maken en te genieten van het proces.
  3. Leg een bakvel op de bakplaat en draai vervolgens kleine balletjes ter grootte van een knikker. Plaats ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen, want ze lopen flink uit.
  4. Plaats de bakplaat hoog in de oven en bak de koekjes tot ze lichtbruin en gaar zijn. Het deeg moet snel smelten en dun uitlopen – zo krijg je die heerlijke knapperige kletskoppen.
  5. Laat de koekjes goed afkoelen en dan... genieten maar!
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *