Deze keer trof ik zomerpostelein aan in mijn groenteabonnement. Ik kan me niet herinneren ooit postelein te hebben gezien, laat staan te hebben gegeten! En dat terwijl ik toch echt wel van de groenten ben. Gelukkig kreeg ik op de dag van uitlevering een e-mail van De Elzenkamp met informatie over wat er de afgelopen week is gebeurd op de tuinderij, welke groenten je precies krijgt én een paar recepten!
Zo kwam ik dus aan onderstaand recept. Supermakkelijk, gezond en bovendien heel erg geschikt om te maken op de camping! Het enige wat je nodig hebt is een snijplank en een mes. Nou ja, de pitabroodjes moeten natuurlijk wel even warm, maar je kunt er ook een ander broodje bij eten, of het gewoon helemaal achterwege laten.
✅ Voor meer informatie over postelein - hoe, wat, waar en wanneer - lees je dit artikel.
Postelein is rijk aan voedingsstoffen en bevat veel vitamines en mineralen:
Eten uit eigen tuin krijgt een andere betekenis als je bedenkt dat postelein in sommige tuinen als onkruid wordt beschouwd. Het is immers een waardevolle en eetbare plant. En feitelijk heeft het een hogere voedingswaarde dan veel gekweekte groenten zoals bijvoorbeeld spinazie en sla.
Ik ben in ieder geval om en wil dit ‘onkruid’ best vaker eten!
Van onderstaand recept had ik nog wat postelein, koriander, peterselie en rode ui over, wat me een geweldige lunch voor 2 personen opleverde!
Snijd de postelein, koriander en peterselie klein en de ui in halve ringen. Neem twee tortilla’s en vouw ze dubbel. Beleg de helft van beide tortilla’s met één plak plantaardige chili kaas, de groene mix en de uienringen. Leg daar bovenop nog een half plakje chili kaas per tortilla, klap de tortilla’s vervolgens dubbel. Verwarm een droge koekenpan en bak hierin de dubbelgevouwen tortilla’s tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.
Voor wat extra groenten gaf ik er paprika reepjes en een flinke klodder hummus bij en dronken we een groene groenten-fruitsap van de Ikea (Långlur).
Postelein heeft er twee fans bij!
Giet de kikkererwten af en spoel ze goed om. Hak de groene kruiden grof, snijd de tomaten in blokjes en snipper de ui. Pluk de blaadjes van de zomerpostelein en snijd de steeltjes fijn.
Doe al deze ingrediënten in een kom en meng met het citroensap, de olijfolie en za’atar. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de kwark over een serveerschaal - uitsmeren eigenlijk - en schep de salade erover.
Serveer met pitabroodjes die je hebt geroosterd in de oven, airfryer, broodrooster of droge koekenpan.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.