Khichdi met spinazie en specerijen

Khichdi met spinazie en specerijen

Porties: 2 Totale tijd: 30 minuten Ervaring: Gemiddeld

Khichdi is zo’n gerecht dat in bijna elke Indiase keuken een plekje heeft, van Noord tot Zuid. Het is eigenlijk de ultieme comfort food: een simpel mengsel van rijst en mungdahl, zacht gekookt met specerijen en soms wat groenten. De naam komt van het Sanskrietwoord khiccha, wat een mengsel van rijst en peulvruchten betekent. In India wordt khichdi vaak gegeten als licht en voedzaam gerecht, ideaal voor dagen waarop je maag wat rust nodig heeft.

Dit gerecht past perfect in een ayurvedische leefstijl. Gele mungdahl is namelijk een van de meest licht verteerbare peulvruchten en wordt vaak aangeraden bij detoxkuren of als je spijsvertering even wat rust kan gebruiken. Doordat mungdahl niet zo zwaar is als andere bonen of linzen, geeft het wel eiwitten en voedingsstoffen zonder je lichaam te belasten. De toevoeging van specerijen zoals komijn, kurkuma en asafoetida helpt bovendien om de spijsvertering te ondersteunen en opgeblazen gevoelens te voorkomen.

Heb je geen gele mungdahl in huis? Dan kun je in theorie andere linzen gebruiken, zoals gespleten rode linzen (masoor dahl), maar de verteerbaarheid en smaak zullen iets anders zijn. Gele mungdahl heeft van nature een zachte, romige textuur en een milde smaak die perfect samengaat met de specerijen. Wil je het nóg lichter maken? Gebruik dan wat extra water en kook de khichdi tot een bijna soepachtige consistentie – perfect voor dagen waarop je je lichaam echt wilt verwennen.

Khichdi is heerlijk als een voedzame lunch maar ook als een lichte maaltijd. En het is natuurlijk ontzettend lekker!

Khichdi met spinazie en specerijen

Soms heb je gewoon behoefte aan een kom troostrijk eten, en dan is deze khichdi precies wat je zoekt. Zacht, romig en vol warme specerijen – ideaal op een drukke dag of als je iets lichts wilt dat toch voedzaam is. De spinazie en curryblaadjes geven net dat beetje extra, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 25 minuten Totale tijd 30 minuten Ervaring: Gemiddeld Porties: 2 Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Spoel de rijst en mungdahl goed af, laat ze 30 minuten weken en spoel ze daarna nog een keer.
  2. Verhit de olie in een pan en laat het komijnzaad en mosterdzaad kort sputteren. Voeg de gember toe en bak even mee tot het heerlijk begint te geuren. Roer de kurkuma, korianderpoeder en asafoetida erdoor en meng de rijst en mungdahl goed met de specerijen.
  3. Giet het water erbij, voeg de curryblaadjes en zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de khichdi 25-30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, tot alles mooi romig is. Roer af en toe.
  4. Voeg de spinazie toe en laat nog 3-5 minuten meekoken tot de blaadjes geslonken zijn. Serveer warm met een beetje verse koriander eroverheen – simpel, voedzaam en precies wat je nodig hebt!
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *