Print opties:

Ketjapzwammen met rijst en sperziebonen

Bord met ketjapzwammen, basmati rijst en sperziebonen

Dit gerecht van ketjapzwammen met basmati rijst en sperziebonen is toch wel zo ontzettend lekker, makkelijk en snel op tafel te toveren dat ik er bijna zeker van ben dat dit ook bij jou een favoriet gerecht zal gaan worden!

Onlangs luisterde ik naar een podcast waarbij Joke Boon werd geïnterviewd. Een bijzondere vrouw die zonder reukvermogen er lustig op los kookt en heerlijke recepten schrijft. Ik vind dat echt ontzettend knap, want ik kook veelal ‘op mijn neus’, ben ik verkouden dan moet ik maar gokken. Meestal ben ik zelfs mijn kookwekker net even voor, ik ruik dat het klaar is of in ieder geval bijna. 

Zo lang als Joke zich kan herinneren is ze al dol op peulvruchten. Hoe leuk is het dan om met zo’n achternaam een kookboek genaamd Bonen! uit te geven (niet het enige boek overigens)? Hoe dan ook, de podcast eindigde met een recept over ‘Zwammie Ketjap’, door mij ketjapzwammen genoemd. 

Natuurlijk moest ik dat gelijk proberen, maar oh gruwel ik had die Chinese vijfkruidenpoeder niet meer in huis. Ik besloot dus maar te experimenteren met wat ik wel in huis had. Het gerecht was in één woord verrukkelijk! Inmiddels heb ik ook het origineel geprobeerd, mét het Chinese poeder en ook die was geweldig.

Ik serveerde het met sperziebonen en rijst. Ik kook mijn rijst altijd in de instant pot en kook dan gelijk wat extra. Soms vries ik dat extra beetje in om later nasi goreng te maken. Maar heel vaak maak ik er nog dezelfde avond rijstpudding van of heerlijke kruidige rijstebrij met appel en rozijnen.

Tips

Joke wees er nog even op dat niet ieder merk sambal badjak vegan is, dus let even goed op! De merken Koningsvogel en Fairtrade zijn wel vegan. Koningsvogel is in ieder geval te koop bij de Albert Heijn.

Ik heb de oesterzwammen wat harder gebakken, zodat ze een beetje goudbruin zijn. Later in de saus wordt het wel weer slapper, dus ik weet eerlijk gezegd niet of het echt iets toevoegt. Maar voor mijn gevoel wel.

Methode ,
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Bereiding: 20 minuten Totale tijd: 30 minuten
Porties 2
Calorieën 520 kcal
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij
Ingrediënten
  • 1 rode ui
  • 1 gele ui
  • 2 clove knoflook
  • 65 g santen
  • 130 ml ketjap manis
  • 220 ml water
  • 300 g oesterzwammen
  • 1 el sambal badjak
  • 1 el olie
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl gemalen komijnzaad
Instructies
  1. Scheur de oesterzwammen in repen en bak deze in ca. 10 minuten goudbruin in wat olie. Tenzij je een echt grote pan hebt kun je dit beter in twee porties doen. Haal de oesterzwammen uit de pan en zet ze opzij tot gebruik.
  2. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak deze 5 minuten in wat olie in de zojuist leeggemaakte pan. Voeg vervolgens de specerijen, sambal, ketjap, santen en water toe. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en schep af en toe door.
  3. Voeg dan de oesterzwammen toe en laat dit nog even een minuut of 2 mee verwarmen.
  4. Serveer met (basmati) rijst en sperziebonen.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 520kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 29.5g46%
Verzadigd vet 17.9g90%
Totaal koolhydraten 50.5g17%
Voedingsvezel 9.7g39%
Proteïne 8.7g18%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!