Dit gerecht van ketjapzwammen met basmati rijst en sperziebonen is toch wel zo ontzettend lekker, makkelijk en snel op tafel te toveren dat ik er bijna zeker van ben dat dit ook bij jou een favoriet gerecht zal gaan worden!
Onlangs luisterde ik naar een podcast waarbij Joke Boon werd geïnterviewd. Een bijzondere vrouw die zonder reukvermogen er lustig op los kookt en heerlijke recepten schrijft. Ik vind dat echt ontzettend knap, want ik kook veelal ‘op mijn neus’, ben ik verkouden dan moet ik maar gokken. Meestal ben ik zelfs mijn kookwekker net even voor, ik ruik dat het klaar is of in ieder geval bijna.
Zo lang als Joke zich kan herinneren is ze al dol op peulvruchten. Hoe leuk is het dan om met zo’n achternaam een kookboek genaamd Bonen! uit te geven (niet het enige boek overigens)? Hoe dan ook, de podcast eindigde met een recept over ‘Zwammie Ketjap’, door mij ketjapzwammen genoemd.
Natuurlijk moest ik dat gelijk proberen, maar oh gruwel ik had die Chinese vijfkruidenpoeder niet meer in huis. Ik besloot dus maar te experimenteren met wat ik wel in huis had. Het gerecht was in één woord verrukkelijk! Inmiddels heb ik ook het origineel geprobeerd, mét het Chinese poeder en ook die was geweldig.
Ik serveerde het met sperziebonen en rijst. Ik kook mijn rijst altijd in de instant pot en kook dan gelijk wat extra. Soms vries ik dat extra beetje in om later nasi goreng te maken. Maar heel vaak maak ik er nog dezelfde avond rijstpudding van of heerlijke kruidige rijstebrij met appel en rozijnen.
Tips
Joke wees er nog even op dat niet ieder merk sambal badjak vegan is, dus let even goed op! De merken Koningsvogel en Fairtrade zijn wel vegan. Koningsvogel is in ieder geval te koop bij de Albert Heijn.
Ik heb de oesterzwammen wat harder gebakken, zodat ze een beetje goudbruin zijn. Later in de saus wordt het wel weer slapper, dus ik weet eerlijk gezegd niet of het echt iets toevoegt. Maar voor mijn gevoel wel.