Ketjapzwammen met rijst en sperziebonen

Oesterzwammen hebben een vlezige structuur zodat je echt het idee hebt ergens op te moeten kauwen. De smaak is een beetje pittig door de sambal badjak en zoetig door de santen. Dit gerecht is echt ontzettend lekker, redelijk snel klaar en zelfs de carnivoren zullen je om een tweede portie vragen.
Bord met ketjapzwammen, basmati rijst en sperziebonen pinit Bekijk galerij 2 foto's

Dit gerecht van ketjapzwammen met basmati rijst en sperziebonen is toch wel zo ontzettend lekker, makkelijk en snel op tafel te toveren dat ik er bijna zeker van ben dat dit ook bij jou een favoriet gerecht zal gaan worden!

Onlangs luisterde ik naar een podcast waarbij Joke Boon werd geïnterviewd. Een bijzondere vrouw die zonder reukvermogen er lustig op los kookt en heerlijke recepten schrijft. Ik vind dat echt ontzettend knap, want ik kook veelal ‘op mijn neus’, ben ik verkouden dan moet ik maar gokken. Meestal ben ik zelfs mijn kookwekker net even voor, ik ruik dat het klaar is of in ieder geval bijna. 

Zo lang als Joke zich kan herinneren is ze al dol op peulvruchten. Hoe leuk is het dan om met zo’n achternaam een kookboek genaamd Bonen! uit te geven (niet het enige boek overigens)? Hoe dan ook, de podcast eindigde met een recept over ‘Zwammie Ketjap’, door mij ketjapzwammen genoemd. 

Natuurlijk moest ik dat gelijk proberen, maar oh gruwel ik had die Chinese vijfkruidenpoeder niet meer in huis. Ik besloot dus maar te experimenteren met wat ik wel in huis had. Het gerecht was in één woord verrukkelijk! Inmiddels heb ik ook het origineel geprobeerd, mét het Chinese poeder en ook die was geweldig.

Ik serveerde het met sperziebonen en rijst. Ik kook mijn rijst altijd in de instant pot en kook dan gelijk wat extra. Soms vries ik dat extra beetje in om later nasi goreng te maken. Maar heel vaak maak ik er nog dezelfde avond rijstpudding van of heerlijke kruidige rijstebrij met appel en rozijnen.

Tips

Joke wees er nog even op dat niet ieder merk sambal badjak vegan is, dus let even goed op! De merken Koningsvogel en Fairtrade zijn wel vegan. Koningsvogel is in ieder geval te koop bij de Albert Heijn.

Ik heb de oesterzwammen wat harder gebakken, zodat ze een beetje goudbruin zijn. Later in de saus wordt het wel weer slapper, dus ik weet eerlijk gezegd niet of het echt iets toevoegt. Maar voor mijn gevoel wel.

Bord met ketjapzwammen, basmati rijst en sperziebonen pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Ketjapzwammen met rijst en sperziebonen

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 10 minuten Bereiding 20 minuten Totale tijd 30 minuten
Porties: 2 Calorieën: 520 kcal
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Instructies

  1. Scheur de oesterzwammen in repen en bak deze in ca. 10 minuten goudbruin in wat olie. Tenzij je een echt grote pan hebt kun je dit beter in twee porties doen. Haal de oesterzwammen uit de pan en zet ze opzij tot gebruik.
  2. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak deze 5 minuten in wat olie in de zojuist leeggemaakte pan. Voeg vervolgens de specerijen, sambal, ketjap, santen en water toe. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en schep af en toe door.
  3. Voeg dan de oesterzwammen toe en laat dit nog even een minuut of 2 mee verwarmen.
  4. Serveer met (basmati) rijst en sperziebonen.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 520kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 29.5g46%
Verzadigd vet 17.9g90%
Totaal koolhydraten 50.5g17%
Voedingsvezel 9.7g39%
Proteïne 8.7g18%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *