Zo’n beetje ieder Indiaas restaurant heeft dit gerecht wel op het menu staan als voorgerecht: kanda bhaji. Alhoewel het overal net even anders wordt geschreven of genoemd. Tijdens mijn laatste diner bij een Indiaas restaurant, in Remich (Luxemburg), kreeg ik de groenten variant van dit gerecht. En ook dat was vreselijk lekker!
“Kanda” betekent ui in het Hindi en “bhaji” verwijst naar een gefrituurd deeg. Het gerecht is van nature glutenvrij en plantaardig, mooi meegnomen dus. Deze lekkernij is een zeer populaire streetfood, maar wordt ook in huiselijke kring vaak gemaakt en geserveerd tijdens feestelijkheden.
Kanda Bhaji wordt vaak geserveerd met zoete chutneys of sauzen zoals muntsaus, tamarindesaus of yoghurtsaus. Kanda bhaji kan namelijk flink pittig zijn en dan is het contract met zoet of fris erg aangenaam. Het wordt meestal warm gegeten – alhoewel koud ook prima kan – en schijnt bijzonder lekker te zijn als snack bij thee.
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ui. Maar zonder de smaakmakers als komijnzaad, kurkuma, chilipoeder, gember, knoflook en koriander is het maar saai natuurlijk. Met besan (kikkererwtenmeel) worden de uien gecoat. Dat gebeurt door de uien goed en krachtig te kneden zodat er vocht vrijkomt. Dat vocht vormt samen met het meel dan een soort deeg. En dan natuurlijk nog een plantaardige olie om de bhaji’s in te frituren.
❗️ Tip: heb je nog een restje groente, bijvoorbeeld courgette, rasp dat dan heel fijn, knijp het uit en voeg het toe aan het uienmengsel.
Snijd de uien in flinterdunne ringen en leg ze in een schaal. Kneed de uienringen helemaal los, er mag flink gekneed worden. Voeg dan de specerijen toe en kneed nogmaals goed door. Dek de schaal af en zet het minimaal 30 minuten opzij.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.