Wanneer je helemaal geen vlees eet, of een dagje vegetarisch gaat, wil je misschien wél die lekkere stamppot met jus eten. In de supermarkt is er genoeg keuze in kant en klare jus of juspoeder waar je alleen nog wat boter en water aan toevoegt. Lekker makkelijk, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Terwijl de groenten en piepers koken, maak jij in een handomdraai de lekkerste jus met champignons!
Bij het ene gerecht is het lekkerder om jus met stukjes champignon te eten dan bij het andere gerecht. En er zijn ook mensen die niet houden van stukjes in de jus of saus. Daarom twee suggesties:
Geef de jus bij een stamppot of een vleesvervanger, bijvoorbeeld bij een schnitzel of Zweedse balletjes. Of bak gescheurde oesterzwammen met wat peper en zout in een beetje boter, en schenk er dan de jus over, je hebt dan helemaal geen vlees(vervanger) meer nodig.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie of boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien.
Snijd ondertussen de champignons fijn en bak ze mee met de ui en knoflook zodra deze glazig zien. Bak op middelhoog vuur tot de champignons verkleuren.
Blus af met de rode wijn en bak nog een minuutje door. Schenk er vervolgens de bouillon bij en breng het geheel aan de kook.
Laat de jus, met de deksel op de pan, pruttelen en kook het in tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout.