Wanneer je helemaal geen vlees eet, of een dagje vegetarisch gaat, wil je misschien wél die lekkere stamppot met jus eten. In de supermarkt is er genoeg keuze in kant en klare jus of juspoeder waar je alleen nog wat boter en water aan toevoegt. Lekker makkelijk, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Terwijl de groenten en piepers koken, maak jij in een handomdraai de lekkerste jus met champignons!
Opmerking bij de ingrediënten
- Champignons – je kunt zowel witte champignons als kastanje champignons gebruiken.
- Bouillon – het lekkerste is natuurlijk zelfgemaakte bouillon, maar ik snap het helemaal als je daar nu even geen tijd voor of zin in hebt; gebruik dus gerust een bouillonblokje. Ik gebruikte een groentebouillonblokje.
- Rode wijn, ketjap – je kunt een van beiden of allebei gebruiken, afhankelijk van wat je gaat eten en waar je trek in hebt. Met ketjap krijg je een zoutere jus.
- Olie of boter – ik gebruik tegenwoordig avocado olie om in te bakken of boter van Violife. Vioblock is er gezouten en ongezouten en is een geweldige vervanger voor roomboter. Verkrijgbaar bij AH.
Jus mét of zonder stukjes
Bij het ene gerecht is het lekkerder om jus met stukjes champignon te eten dan bij het andere gerecht. En er zijn ook mensen die niet houden van stukjes in de jus of saus. Daarom twee suggesties:
- zeef de jus en gebruik de stukjes champignon ergens anders voor
- zet de staafmixer in de jus en pureer tot een gladde jus
Geef de jus bij een stamppot of een vleesvervanger, bijvoorbeeld bij een schnitzel of Zweedse balletjes. Of bak gescheurde oesterzwammen met wat peper en zout in een beetje boter, en schenk er dan de jus over, je hebt dan helemaal geen vlees(vervanger) meer nodig.
Jus met champignons
Ingrediënten
Instructies
-
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie of boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien.
-
Snijd ondertussen de champignons fijn en bak ze mee met de ui en knoflook zodra deze glazig zien. Bak op middelhoog vuur tot de champignons verkleuren.
-
Blus af met de rode wijn en bak nog een minuutje door. Schenk er vervolgens de bouillon bij en breng het geheel aan de kook.
-
Laat de jus, met de deksel op de pan, pruttelen en kook het in tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout.