Print opties:

Jam van fruit en chiazaad

Boterham met jam

Om deze jam te maken heb je helemaal geen geleisuiker nodig. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een gezonder en heerlijk alternatief voor de jam die je in de supermarkt koopt. Het is makkelijk te maken en je hoeft je niet zo schuldig te voelen als je nog een schepje extra neemt. Ik leg je uit hoe je het maakt en op welke manieren je er van kunt gaan genieten.

Als je denkt dat jam maken moeilijk is, dan vergis je je. Deze jam van fruit en chiazaad is likkebaardend lekker. Het is fruitig, zoet en heeft een perfecte structuur. Ben jij ook zo’n fan van chiapudding? Dan moet je deze jam proberen. Ik weet zeker dat je het vaker gaat maken.

Is jam van chiazaad gezond?

Normaal gesproken maak je jam in de verhouding 1 op 1 (fruit / geleisuiker). Dat is een hoop toegevoegde suiker naast de natuurlijke fruitsuikers. De jam uit de supermarkt bevat veelal gewone geraffineerde suiker, pectine en in veel gevallen de “nodige” conserveermiddelen.

Deze jam van fruit en chiazaad is het tegenovergestelde van de superzoete supermarkt versie. Chiazaad is ontzettend vezelrijk en wordt dikker als het in aanraking komt met vocht. En omdat fruit van zichzelf al heerlijk zoet is gebruik ik enkel een klein beetje ahornsiroop. Dit is een natuurlijke zoetstof en smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld honing. Heb je superzoet fruit? Dan is zelfs dat beetje ahornsiroop niet nodig.

Het is dus veel gezonder dan jam uit de supermarkt, maar eet het met mate. Wees je bewust van de fruitsuikers en eventueel toegevoegde ahornsiroop of honing.

Methode
Keuken
Menugang
Tijd
Bereiding: 10 minuten Totale tijd: 10 minuten
Beste seizoen Zomer
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • 500 g frambozen
  • 2 el chiazaad
  • 2 el maple syrup
  • 1 el citroensap
Instructies
  1. Doe het fruit, chiazaad en de citroensap in een pan en zet het op middelhoog vuur. Roer goed door en laat het dan op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer regelmatig, zodat het fruit uiteen valt.
  2. Gebruik een staafmixer om het fruit te pureren en zet dan het vuur uit. Roer het chiazaad erdoor en schenk de jam in een pot. Laat het goed afkoelen en bewaar het dan in de koelkast, waar het nog wat verder zal opstijven.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!