Helemaal in de ban was ik van idli’s. Urenlang heb ik YouTube-filmpjes gekeken, gefascineerd door die schattige, luchtige rijstcakejes en de speciale pannen waarin ze worden gestoomd. Het ging zelfs zo ver dat ik er ‘s nachts over droomde en ‘s ochtends wakker werd met maar één gedachte: ”ik MOET idli’s maken!”
Na weken twijfelen besloot ik eindelijk om de knoop door te hakken. Een complete idli-pan vond ik wat te duur voor iets waarvan ik niet eens wist of ik het vaker zou maken, dus ging ik voor de goedkopere optie: idli-platen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad!
Want nu weet ik: dit ga ik vaker doen. De eerste poging – met rijstmeel in plaats van gefermenteerde rijst – was al een groot succes. Luchtig, zacht en perfect met chutney. Maar ik ben nu helemaal geïnspireerd om de traditionele route te volgen en zelf een gefermenteerd beslag te maken. Ik kan niet wachten om die versie te proberen!
Idli’s zijn zachte, gestoomde rijstcakejes uit Zuid-India. Ze worden traditioneel gemaakt van een gefermenteerd beslag van rijst en urad dal (split black gram), maar er zijn ook snellere versies met rijstmeel – zoals in dit recept. Idli’s zijn licht verteerbaar en perfect als ontbijt, lunch of snack, vaak geserveerd met chutney en sambar.
Waarschijnlijk vraag je je nu hetzelfde af als ik destijds: "Wat is ENO en waar haal ik het?" Nou, je vindt het bij de Indiase supermarkt, maar die zijn hier in de buurt niet bepaald dik gezaaid. Gelukkig is er een simpele oplossing! Je kunt ENO vervangen door ¼ theelepel baksoda en ¼ theelepel citroensap. Of voeg een paar eetlepels bruisend water toe. Het gaat er vooral om dat je beslag lekker luchtig wordt, en met deze truc komt dat helemaal goed!
Ik ben nu al aan het experimenteren met gefermenteerd beslag, dus stay tuned voor de next-level versie van deze idli’s! En nu ben ik benieuwd: heb jij weleens idli’s gemaakt? Of staat het nu op je lijstje? Laat het me weten! 😊
Zin in zachte, luchtige idli’s zonder gedoe? Met dit recept heb je ze in no-time op tafel! Perfect als ontbijt, lunch of een lichte maaltijd. Serveer ze met een romige kokoschutney of een pittige tomatenchutney en geniet van een heerlijke Indiase klassieker.