Hummus met tuinbonen is zo’n bijgerecht waarvan je je afvraagt ”waarom heb ik dit niet eerder gemaakt?”. Het is heerlijk als bijgerecht met een stukje vers gebakken brood of op een toastje. Het brengt variatie en je voegt ongemerkt weer extra groenten toe aan je eetpatroon.
Vroeger griezelde ik echt van tuinbonen. De smaak is zo uitgesproken. En met vroeger bedoel ik dus tot vlak voordat ik deze hummus met tuinbonen maakte. Om eerlijk te zijn maakte ik het enkel omdat ik de vriezer leeg wil maken. En daar lagen nog tuinbonen in.
Aangezien ik gek ben op hummus, en mijn man dol is op tuinbonen, leek het me een goed moment om deze twee maar eens samen te voegen. We zouden het ofwel allebei lekker vinden ofwel er allebei van griezelen. Het werd het eerste!
Heb je gedroogde tuinbonen in huis? Dan kun je deze ook prima gebruiken, de smaak zal alleen wel anders zijn. En bovendien moet je er flink tijd voor uittrekken: zeker een nacht weken en dan tot wel acht uur koken, wil je de velletjes ook een beetje zacht hebben!
Verse tuinbonen zijn vooral aan het einde van de lente en in de zomer te koop.
Gebruik dus vooral blik, pot of diepvries. Ik gebruik voor dit recept diepvries tuinbonen.
Kook de tuinbonen 2 minuten in kokend water en giet ze dan af. Spoel de kikkererwten in een vergiet onder koud stromend water. Pers de citroen.
Houd een handje tuinbonen apart. Doe de rest van de tuinbonen samen met de kikkererwten, knoflook, citroensap, sesamolie en ras el hanout in de keukenmachine. Maal tot een gladde puree. Voeg eventueel een pietsie ijswater toe.
Doe de hummus in een schaaltje, strooi de achtergehouden tuinbonen erover en druppel er eventueel wat olijfolie over. Lekker met toastjes of een stukje stokbrood.